Thursday, December 30, 2010

31.12.2010



The last post of 2010...

Aku tau,semua blogger mesti tengah pkir2 nak buat Recap 2010
Kalau tak sekarang pun,mesti malam karang ke....esok pagi ke....
Oleh sebab aku nak balik kampung jap lagi (sok kenduri) maka marilah meng'update' blog seadanya

Tak banyak nak cakap
cuma perkara paling best berlaku dalam 2010
yang terbest dalam sejarah hidup aku je la kan was my

Graduation


Walaupun I'm not the first class graduate but a certification is still a certification.... so,jgn cakap banyak....hehe~
The most important thing is...aku da kluar universiti, more specific...USIM


Pe lagi yang best ea???
hmmm....macam xde je (eh...sedihnya 2010 aku...x banyak benda best)

apa2 lah....don't look back orang kata...


Tahun 2011...apa yang perlu aku buat???
azam....aku x pernah ada azam baru...asyik2 azam aku nak kurus...nak kurus...tak kurus2 pun
comel macam tu....jugak...eh.

so....

The one and only thing I want to achieve for 2011





SAYA
.
.
.
.















MAHU
.
.
.
.














KE
.
.
.
.









JEPUN.




SEKIAN.


Happy New Year and have a blessing fresh start....
remaja2 tu...janganlah buat benda tak senonoh tahun baru ni

dan saya amat kecewa sebab tak dapat tengok Kouhaku secara Live walaupun saya sudah mempunyai KeyHole TV...bleh tengok/dengar channel TV/radio dari Jepun secara Live....saya terlupa bahawa ada kenduri di kampung pada 1/1/2011....cisss~

GOOD LUCK ARASHI AS KOUHAKU MC THIS YEAR!!!!



Sunday, December 26, 2010

Negotiating

Bila org tanya aku maksud negotiating,perkara first yg aku terfikir adalah 'tawar menawar'..
betul lah kan...beli baju or sayur or ikan etc etc mesti kena tawar kan...diskaun okkk~~
org malaysia ni kan memang suka diskaun2...jimat gitu....

aku pernak gak negotiate2 ni...
especially time interview...bila interviewer tu tnya brapa gaji mau so,kena state la rate kita kan...then negotiate la sket2....
Justify Full
tp sebenarnya, negotiate ni bukan pasal tu ja...dalam kehidupan seharian pun kita byk bernegotiate ekceli...
contoh minta kebenaran parents utk kluar ngan kawan2,pjm kreta,minta duit...semua tu pun proses negotiate yang kita x sedar....

dalam bisnes pula,negotiate memang perkara normal...beli barang dengan supplier, deal ngan customer & minta naik gaji ngan bos....
dalam proses negotiating,goal adalah bukan 'siapa menang'
tujuan negotiate adalah untuk mencapai 'win-win situation'...situasi yg dipersetujui oleh kedua belah pihak. tidak menyusahkan dan tidak menimbulkan dendam for long term relationship...
mungkin in the future kita akn bekerjasama dengan orang yg sama so,kenalah jaga hubungan baik kan....

lecturer aku (an Aussie) pernah bagi task, negotiate utk beli Halal meat and Petrochem gas dari Australia. so aku ngan partner aku act as company dari Malaysia...
bincang lebih kurang,then buat notes,senarai soalan agak2...yakin semua aspek da cover....yosh!
start negotiate...
dengan penuh yakin...sekali kaauuuu...ayat aluan pun x pass,apa lagi ayat2 yang lain kan...
last2,preparation semua x boleh pakai...arrangement tunggang langgang....
pernah dengar Letter of Credit?itu ialah cara pembayaran utk order oversea ye kawan2...jgn ingt nak beli daging pakai paypal (eh?ke boleh..??ntahla)
aku baru mau cakap method of payment is through bank transfer tapi memang sah2 salah...kena pki Letter of Credit...semua menganga ja bila dia mention benda alah tu
tapi Letter of Credit ni bukan bagi duit terus. ni kira perjanjian awal ja....sila Google
so,in the end....jadilah lecturer itu sahaja yang banyak bercakap...kami???tulis notes...haha

perkara 1st dalam negotiation ialah cari info...info pasal company,barang yang mau dibeli & market price....sila jgn negotiate dgn tgn kosong...NANTI KAU JUGA YANG RUGI
guna ayat yang betul, guna open ended question means soalan yang tidak boleh dijawab dengan 'yes' or 'no' sahaja supaya proses itu sentiasa berjalan. kena sabar,jgn emo, kena rational etc etc (all the +ve attitude). dan last thing to do, kalau the negotiation turns out bad like kau or the other person start feels annoy, please end the process and come back later. ini tips supaya both boleh calm down and start negotiate once again.....


banyak lagi tips lain ekceli tapi aku mls mau buka notes...yg ni ja aku mampu korek dlm memori aku...yg lain kena virus,x boleh buka....



Wednesday, December 8, 2010

Bahu berat

susah kan kalau buat kerja with people's expectation towards us...
memang seksa...
like kita akan rasa macam 1 responsibility yang berat walaupun kerja tu sebenarnya x memainkan peranan yang besar pun...just, either orang tu saja mau test kita or sebab dia nampak kita xda keja so dia bagi keja bukan2 (eh?)

kesimpulannya, kerja yang senang jd payah....
kerja yang biasa kita buat jadi macam asingggggg sangat
sebab?
nervous..panic..scared..hot (pe kaitan) dan semua2...
sebab 1 lagi...org yang suruh buat kerja tu pula ialah seseorang yang..errmm..menggerunkan (?)

boleh tolak kerja tu?
bolehhhh....anytime
but when he said this to you
"ok...the lady over there...you do this because i believe in you...i can see you're among the people who'll be in the management of your own company"
mau pikir ayat/alasan untuk menolak adalah sama dengan masa yg diperlukan untuk menyiapkan kerja yg diberi...so~

oh tidakkkk....
apa kerja tu?
later la i'll story2 after finishing it...



and yes...i can manage my own company bcoz i'm planning to name it
'Arashi For Dream Forever'....

Tuesday, December 7, 2010

cakap tapi tidak bikin (?)

ya......i know....i know....
aku memang kalo bercakap x pernah betul kan...(merujuk entry sebelum ni)
pa boleh buat....
gambar bogel sho adalah terlalu eksklusif untuk tontonan awam
so, x boleh letak sesuka hati di blog i yang suci ini...muahahaha!

entry ini sekadar memenuhi ruangan blog ni
plus, cik scha memang sudah berleter berkali2 suruh menghapdet blog
tah apa yang dia dpt dari blog ni aku pn xtau...wahaha~
tp ok juga la kan...at least,ada gak orang yg memperingati aku bahawa aku masih mempunyai blog
tempat mengadu di kala susah dan senang...sob sob~

oh ya...btw, mau tanya dengan sesiapa yg mampu menjawab la
camna mau buat tulisan ala2 superscript?
tulisan yang seolah2 dipadam konon2lah censored kan...
sebab i nak tulis bogel pun terpksa pakai the smallest jewwwrrrr
aku carik2 dlm pilihan tulisan di atas tiada...tp pelik sebab dalam blog orang lain boleh pulak buat camtu....
amazing race sungguh!

Friday, November 12, 2010

weekend adalah hari untuk mengemas

uhuk...uhuk...uhuk...
kenapa aku batuk ni??
hidung pun gatal...ish!gatal...
eeee...apa yang melekit ni...eee...x tahan betul la dlm ni...

eh...hai semua
x perasan pulak you all tadi
i bz nak bersihkan rumah ni....banyak habuk
maklumlah, da lama tinggal kan







skrip di atas adalah sketsa dalaman a.k.a monolog seorang blogger yang tidak aktif
padan kan blog bersawang
mau tutup...rasa sayang
biar ja la kan


besok weekend...memang hari yang sesuai untuk mengemas blog (wah...wah...kain ko yang berlambak siapa mau basuh??)
aku ada plan besar untuk blog aku...harap2 besok boleh siap so, taklah asyik delay ja kan
lagipun next week da start busy. lagiiiilaaaaa tiada masa....konon....masa busy la blog aktif kan. banyak benda mau cerita.....

so, tunggu ja la....
adakah aku akan buat 10 entry secara marathon???
atau men'convert' blogspot ke wordpress???
atau menggunakan gambar bogel Sho sebagai header???

kita tunggu dan lihat....





aku datang malam ni saja melawat rumah
bukak tingkap sket...biar angin masuk

Thursday, October 28, 2010

Long Term Relationship



aku selalu terfikir....
sampai bila aku boleh gila dengan Arashi

kalau kira dekat 3 tahun juga aku kenal diorang ni
start hujung 2007 la but got hooked on early 2008 i guess
not much different la kan

kalau mau buka sejarah kegilaan aku ni....ermmm..rasanya x payah kot
nanti2 lah kalo rajin...
lagipun almost every of my post here were related to them so...

rasanya aku perlu tunggu diorang kahwin..make a family then masa tu i guess aktiviti diorang pun da slow down dan fans pun mesti ramai yang kuciwa dan berpaling tadah...haha
but i know ARASHIANS doesn't do that kind of thing...we are loyal...ne~~~
only the bitchy fans (like korean one...) would act like that...

anyway...aku rasa aku pun perlu berkahwin, ada own family to take care of so that i could forget about them (which i think still not 100%)






oleh itu......















jom kahwin dengan aku...ahaks!



Bonus: one thing i like about them...fan service first, appearance/coolness may come later...
that's why i love their live concert....lol at nino!

credit to arisa_draconis for the picture..

Saturday, October 16, 2010

kanak2 meningkat dewasa

aku ingat lagi
dulu masa tengah siapkan tesis, akhir2 waktu tu sangat terasa tidak sabar untuk menamatkan pengajian...boleh bebas kononnya...x sabar untuk memulakan alam mencari pekerjaan...
masa praktikal adalah zaman2 kegemilangan di mana duduk rumah sahaja tanpa perlu memikirkan kesukaran hidup (maklumlah...kerja praktikal x banyak)
balik universiti untuk pembentangan laporan praktikal, mula rasa gusar
apa yang akan ku lakukan selepas ini??
mana mau cari kerja??stay semenanjung atau balik sabah??sewa rumah??duit??
mau sambung belajar...jepun...universiti??bidang??biasiswa??
terlalu banyak persoalan lalu mengambil keputusan untuk pulang ke tanah tumpah darah dan berkhidmat untuk keluarga
lagipun semenjak berumur 13 tahun lagi, aku memang sentiasa jauh dari keluarga
jadi apa salahnya, mungkin ini lah masanya untuk aku membalas jasa menjaga kebajikan keluarga...memasak...mengemas rumah...menjaga adik

4 bulan duduk di rumah menunggu masa untuk bergraduasi adalah suatu jangka masa yang aku rasa lebih dari cukup untuk berehat dan menikmati masa cuti
selepas itu, aku perlu memulakan langkah baru untuk menghadapi hari2 yang seterusnya dengan sendiri
keluarga mungkin menghalang...terutamanya mama dan bapa tapi sampai bila???
mungkin risau...mungkin takut bahaya menimpa...mungkin juga rindu...
tapi sampai bila mahu terikat dengan perkara2 tersebut...lagipun, itu adalah salah satu cerita dalam kehidupan...
di mana2 pun ada bahaya...jadi kenapa perlu risau???
aku akan lebih menyesal ditimpa bahaya kerana tidak melakukan apa2 daripada ditimpa bahaya ketika sedang berlari mencapai matlamat hidup...
bukan tidak rindu...bukan lupa...bukan tidak risau...tapi takkan sepanjang hidup aku kena terikat dengan benda2 macam tu??
bila mau maju??asyik2 pulang ke rumah sebab rindu...asyik2 kol sebab rindu...kalau macam tu, apa pun takkan menjadi...
sesetengah perkara perlu ada ketahanan...supaya tidak memakan diri

membuat keputusan bukannya mudah...orang yang melihat mungkin menganggap bahawa aku membuat keputusan dengan terburu2..tanpa memikirkan orang lain...pentingkan diri..
tahukah bahawa mencari konklusi dalam setiap jalan yang dipilih adalah satu proses yang penting dan paling sukar dalam kehidupan???
takkan aku mau tunjuk dengan semua orang...
memang susah untuk puaskan hati semua orang...
aku mengaku...aku punya ego...makin dihalang,makin aku pergi
tapi percayalah...setiap langkah aku punya makna...walaupun hasilnya belum kelihatan sekarang tapi aku yakin yang suatu hari nanti, buah2 dari pokok usaha akan menampakkan hasilnya...

aku cuma berharap agar jalan yang aku pilih ini tidak salah...
kalau pun ianya sesuatu yang salah atau di luar perkiraan, aku jadikan ia sebagai medium untuk memperbetulkan langkah2 yang seterusnya....
apa pun yang terjadi, jangan berhenti melangkah kerana setiap usaha itu Allah hadiahkan kekuatan untuk aku menghadapi langkah seterusnya....

Monday, September 13, 2010

Cari Kerja lallalalalla~~~~!!!

kalau hidup diberi pilihan untuk bekerja...
kerja stabil yang best
atau
kerja sempoi (pert time etc.) yang juga best

dan kita ada impian untuk dipenuhi
yang pastinya menjadi semakin sukar kalau memilih untuk kerja yang stabil sebab perlu terikat dengan kerja tersebut untuk beberapa ketika...
tidak sukar kalau memilih untuk kerja part time tapi mungkin goyah dari segi ekonomi

hmmmm.......~~~~

satu pendapat baru dari aku..

setiap pelajar universiti perlu bekerja part time...
untuk lebih memahami apa erti 'bekerja'
sebab ia bukan hanya berangan datang ofis...buat kerja...impress boss then at the end of the month got the pay....
what's more important about it is yourself, your life which you already forgot since your focus was only on a paper for a very long time.....
so don't blame the industry when they don't want to hire you just because you got 3.5 CGPA

Sunday, August 29, 2010

カンペキな人の誕生日

30th August...birthday of the youngest brother of Arashi...
it took me a courage to make an entry today because i am so damn tired of all the non-stop works...hmmm.......
maa..ii ka...maerimashou~

Align Centerchubby little boy...Matsumoto Jun (30th August 1983)

its not an exaggeration if i'm saying that most of the new Arashi's member got to know Arashi through you...Gokusen, HanaDan...you brought along Arashi's name very well in popular drama like that...

But i have to admit...i'm not a big fan of you...from back then, until now...because i think of you as a rebel teenagers...hot-tempered and arrogant person (maybe the dramas give big influence in your life)...nothing attracts me, about you...while people admiring your coolness..i hate it!you..are..not..cool...you just try to be cool...you don't have singing ability, it's all only about your face...and physical appearance...plus, you are indeed a very serious person which can be troublesome for some part....


but now i know...its all about keeping a balance in a group...its all thanks to you that many people got hooked to Arashi's song...thanks to you, many people enjoyed watching Arashi's concert...thanks to you for always doing works seriously and thanks to you that at least someone can correct the others who keep doing the wrong things during live concert....

a group like this really needs you to take care of them..otherwise, they may either sleep, playing the whole day or just eat curry rice during concert briefing...
after all, i neither can hate you..nor saying that you're not my favorite because you're part of Arashi...without you...Arashi is not Arashi anymore..each of you have different personality and attitude..i just accept it like that...

for - as they always said - 'Perfect Person' like you....wish you a very Happy Birthday on your 27th...please keep doing your best and take care of the boys....
Good luck with NatsuNiiji...i kind of like the story (exception for 1st ep...its suck!) simple and warm....a different matsujun can be seen...a 'perfect' person to a 'no good' man...an interesting development, worth to watch...

Wednesday, August 18, 2010

Kata Kau

sebelum apa2...
salam ramadhan untuk semua yang datang berkunjung...
semoga ramadhan kali ini membawa seribu rahmat dalam kehidupan kita

sejak puasa ni,aku jarang lah pula rasanya menonton cerita2 jepun/arashi siang2
mungkin sebab puasa kah (mereka terlalu hot untuk menjadi santapan waktu puasa)
atau tiada tenaga untuk gelak kah...atau tiada mood kah...entahlah kan
tapi download still on......

bulan puasa ni juga banyak video2 yg memberi kesedaran rohani di fb...
jangan ingat fb itu hanya perosak akhlak...kalo memang perangai dari dulu macam tu, x payah tunggu fb wujud kan...btw, aku suka juga tengok video2 yang bermanfaat di fb ni...maklumlah, aku ni jenis yang pemalas sket mau cari di youtube so bila ada orang post tu aku pun tumpang2 lah sekaki....

banyak perkara dalam kehidupan seharian yang kita buat samada betul atau salah di sisi agama...bukan berniat mau judge then hukum seseorang sebab aku sedar manusia hanya boleh memperingati bila terlupa...hanya Dia yang berhak menghukum...
dan aku pun bukan baik sangat kan mo judge orang ni mcm mana, orang tu mcm mana...masing2 ada kelemahan..pernah buat silap

cuma satu...
dalam kesibukan kita dalam hal dunia...apa2 pun...aku tau, kita masih ingat tanggungjawab kita sebagai hambaNya
tapi, harap2lah...apa pun yang kita lakukan...pastikan akidah kita terjaga...kata2, perbuatan...dalam kita x sedar akidah boleh terpesong...nauzubillah...
mungkin bila terlampau seronok bercerita itu ini, ada yang kita terlepas cakap...terlepas landasan...bila sedar, cepat2 istighfar, takut hati pula yang berubah...

contoh macam ada sesetengah artis2 di malaysia ni yang terlalu lah konon ikut trend semasa...x sah kalau x tayang one of the body part...alasan, "xkan mau jadi hipokrit, i selesa pakai macam ni...dari dulu lagi i pakai macam ni...x kan bila i jadi public figure i kena tutup2 pula semata2 orang lain x suka tengok i berpakaian macam ni"
sebab ko sudah jadi public figure dan orang kenal ko maka orang tegur...ntah2 masa belum jadi artis dulu pun sudah ada saudara mara or kawan2 terdekat yang tegur cuma memang ko yang belum dapat hidayah kan...jadi, berdoalah semoga kita sempat diberi hidayah semasa hayat di dunia

dolu2, ada orang selalu hina aku sebab suka jepun..suka arashi...
kata orang jepun berak x basuh...makan pakai tangan kiri...lelaki jepun x sunat..
so...??
adakah aku juga akan automatik berak x basuh???
adakah ciri2 lelaki idaman aku adalah lelaki yang tidak bersunat???
aku minat bukan bermakna mereka itu idola aku...buat semua apa yang dorang buat...
aku masih ada iman...masih ada islam...tau mana halal, mana haram...
anggap itu sebagai hiburan duniawi yang kadang2 melalaikan (ya...saya sedar)
mereka itu tiada agama...tiada pegangan dalam hidup (pasal tu org jepun suka sangat bunuh diri di landasan keretapi sampai government dorang pun penat fikir mcm mana cara mau kurangkan mayat2 di landasan yang menggangu perjalanan keretapi)
so, no wonder lah kalo diorang pun memang hidup x berasas...tapi sekurang2nya, mereka masih menghormati agama lain (setakat yang aku tau lah...compared ngan france and certain country yg sangat tinggi diskriminasi agama)
soal hidup dorang di akhirat...biarlah itu urusan mereka ngan Dia ja...
banding dengan kita yang memang terang2 beragama islam...lagi mulut mau celupar depan tv...hina itu, hina ini...kalau memang asal x pakai tudung tu, diam2 la kan..memang lah, mungkin dari kecil x dibiasakan so bila besar pun macam tu juga...hidayah belum sampai (aku ni pun tutup aurat x sempurna juga)...tapi kalau ada yang sampai berhujah bukan main konon2 macam dia yang tau semua, semata2 mau menghalalkan apa yang haram, itu memang sudah lebih...mempermainkan agama,mempersoalkan sunnah..cakap ulamak itu salah...pendapat x berasas
pastu peminat pun sokonglah kan...biasalah, artis...pastu artis pun bangga, sebab pendapat beliau diterima ramai....

moga2 orang2 macam ni masih ingat yang dunia ini sementara...apa yang pasti adalah akhirat..jangan lupa tujuan sebenar Allah hidupkan kita di dunia...buat salah, semua orang pun pernah tapi jangan lupa mohon maaf...bertaubat kerana Dia Maha Mengasihi...Maha Mengampuni...
jadikan bulan ramadhan ini sebagai medan untuk kita memperbaiki diri, memohon untuk menguatkan jiwa agar segala amalan dapat diteruskan walaupun ramadhan ini berakhir.....

Sunday, August 1, 2010

superstar

alam maya...
tempat paling best untuk jadi orang lain...
atau tonjol sikap sendiri yg x pernah tunjuk depan orang lain....

satu lagi perkara best ialah bila orang boleh jadi celebrity di alam maya
macam mana???
buat cerita...apa2la...melalui blog, facebook, twitter (dan pastinya x menggunakan profile diri sebenar...baru ada gaya seleburiti kan...boleh juga kalau mau guna nama sebenar...senang sikit kumpul peminat)
then,bila sudah ramai peminat, kira macam ko jadi orang yang best la kan...
kalau ada yang anti dengan ko...jgn risau sebab peminat akan defend
bila2 masa ko buleh buat kenyataan balas sebab ko kan seleburiti...
kalau mau buat lagi gempak...sila lah buat statement ala2 misteri
contoh macam kehidupan ko x berapa bagus sekarang ni or bagi hint seolah2 ko mau sambung belajar atau dapat kerja di tempat yang jauh...
biar semua orang tertanya2 tapi ko x payah jawab sebab ko kan seleburiti...mestilah penuh rahsia....
tapi dalam masa yang sama, ko still post cerita untuk melaporkan apa yang ko sedang buat tapi yalah kan...in a manner yang orang masih x faham dan bertambah ingin tahu tentang kehidupan ko and at d same time, ko still x bagi jawapan yang betul....heh~
what a superstar...!!!!

aku ada mengikuti few blogs or fb profile orang2 yang macam ni...even aku x pernah kenal pun dengan orang tu tapi sebab beliau sentiasa mengeluarkan cerita best, secara x sedar aku da jadi one of the loyal readers....
best memang best...buleh isi masa lapang...lagipun orang aku x kenal kan, so.....
tapi ada juga orang yang aku kenal bukan di alam maya berperangai macam ni....
banyak...manusia ni kan pelik2...
tapi...biarlah....who cares?
malaysia mengamalkan kebebasan bersuara dan masing2 ada hak untuk itu....


i have the rights to remain silent until my lawyer arrives....wuuuhuuuuuu~~~~

Saturday, July 24, 2010

Bad Habit

Aku rasa lah kan...aku ni banyak bad habit
benda ni kalau boleh mau diubah, sebab bagi banyak masalah kat aku
bila datang bad habit aku, serious susah mau berhenti then badan pun asyik ikut apa otak cakap...macam kena pukau...baru sedar consequences, pastu menyesal tapi tetap juga ulang benda yang sama

macam tadi...pegi jalan2 1B, tengok wayang sorang2
sengaja pilih cerita yang x ramai orang..mengada kan...mula2 masuk, aku sorang ja dalam tu....adalah masuk 5,4 orang kemudian...mostly kapel.
da la cerita 'chloe' tu lucah abis.kalau takat adegan lucah,xpa lagi.ni dengan skrip sekali lucah.
aku malas mau imagine apa kapel2 itu buat di blakang....

ok then, bad habitnya di sini...
aku ni, kalau jalan x plan plus sorang2, memang gila.
aku masuk Giant ja duit habis...mana x, semua benda mau beli
masa tu lah mengidam makan makanan tin, keropok, fast food, segala macam sayur mau beli, semua jenis air mau sambar....masa tu juga mau beli syampu, sabun padahal di rumah 1 tong lagi x habis....
aku perasan benda ni selalu jadi...dari dulu masa aku duk Desa Anggerik lagi
kalau sekali seminggu or 2 minggu g giant, x pa la kan...
normal lah beli groceries or apa2 yg patut tapi bila pegi giant pun 2,3 kali seminggu, asal pegi melayang 20-30 hengget...kalau 2,3 kali seminggu brapa?sebulan??
tu zaman2 student tu...kalau aku beli benda penting xpa juga...
ini x, bila sampai rumah, cek plastik semua dalam tu jajan...sungguh x berfaedah..
masa membeli, rasa macam semua benda penting....sudahla aku ni jenis x brapa makan jajan.
habislah jajan tu terperap sebulan pun x tentu bersentuh....
that's the worst part of my bad habit...
membeli sesuka hati tapi last2 terbiar macam tu juga...
ni baru balik, di bawah tu banyak gila jajan...stress aku tengok..macam bukan aku ja yang g shopping tadi....nasib juga rumah ni banyak orang makan jajan...
macam mana agak2 mau lari dari bad habit ni...risau pula sebab membazir sangat....
selagi dompet x kosong, selagi tu x stop ambil barang.
dan paling teruk, before masuk Giant mesti cucuk duit then brapa amount kena cucuk tu biasanya akan habis on time beli barang...pernah try x cucuk duit dgn harapan nafsu membeli akan terkawal tapi, pas keluar, duit dalam dompet tinggal untuk bayar parking ja...
pelik dengan perangai sendiri....


oh btw, ni ada sikit luahan rasa dan pendapat peribadi...
kenapa aku macam agak x suka bila orang selalu post di wall fb masing2 tentang keluhan2 yang x berpatutan??contoh macam 'missing home...missing family...needs vacation...'
ni semua kebanyakannya daripada orang yang sudah bekerja or masih study (penganggur sejati cam aku ni of course la x masalah mcm tu kan...hehehe~)
tambah lagi kalau yang mengeluh tu adalah orang yang sama...kalau boleh, mau setiap hari mengeluh itu ini...kalau banyak sangat mengeluh, kenapa at the first place terima kerja tu?
sorry if i hurt someone but really...masa x kerja pun mengeluh...ni bila dapat kerja, baru berapa hari duk jauh dari rumah da macam2...
like i said...to say it once, forgivable...but to say it many times...annoying!!!
kalau suka sangat mengeluh, cuba fikir masa duk rumah x buat apa2 dulu???
adakah rasa bahagia yang teramat sampaikan kita perlu mengeluh bila suda dapat kerja yang maybe hanya beberapa kilometer dari rumah sendiri???
mungkin komen ini berbaur cemburu (x dapat kerja kan...) atau berbaur ingin mengkondem sesetengah pihak.....
tapi percayalah....dulik apa aku.
asal buka fb ja, awal2 pagi lagi sudah berbillion2 post keluhan yang sama....ingatkan 21 hours ago...rupanya 5 minutes ago...aduiyai, sanggup budak2 ni bangun awal pagi semata2 mau post keluhan masing2 di fb....

Tuesday, July 20, 2010

There's something more important than words

being depressed these few days
not too much but enough to make me feel horrible...
no desire to going out, socialize...
quick tempered...very lazy
and the worst part was when i found ARASHI IS REALLY ANNOYING....

yesss! I meant it!
with their new songs which I found really unconvincing...
their high ratings (?) and I still don't look the differences in every works they've done
what I want to say is please....go out from your comfort zone...!!!
compose something....write something....do your own song....
try being challenging
some people might not like it...and of course it must be a lot of hard work
but..satisfaction people....you are popular enough to steal the light everywhere you go...anything you do...
so, why bother to search more for it....
why bother to do kokuritsu for 3 years in a row? plus..4 days...
you are great...honestly...your performances was never fail to entertain audiences
but please...be realistic...its not that you can't voice out your opinion to the creepy-johnny....
i saw the songs listed in the new album....its lame!!!!
seriously...just looking at the songs' title enough to annoy me...
nino's song like....the title...some numbers??code??
yeah...i know it can be read as 'arigatou' when you enter the number using AU kddi phones but...can't you just name it the usual 'arigatou'????
maybe its some kind of promotion to the phone's brand or to enhance people curiosity...but, its not like YOU made the song yourself....YOU just a singer my dear...and what i can see is the title as an excuse to overshadow the song itself....
matsujun...can't you work more on your nasal voice?i know you improved a lot these years but you've become singer for about 10-11 years (since debuted) and recorded many songs but is it only that improvement you can make???please pay the fans' loyalty for you these 10 years...
sho...if you wanna rap...do properly, with a proper lyrics...you always said you wrote it yourself...
you are a smart person but don't you realize that the lyrics has no meaning at all???
like...'we can gonna make love...from sunday to monday...ever every everyday...'
is this akind of song you wanna kids to hear?
with a beautiful anime-like PV...you can't make a fool of songs' lyrics coz it is indeed the most important part in a song..
you can be seen as a leader...for the group, in dancing or singing
but please...oh-chan...can't you be more enthusiastic and give a little effort to your performance?
i don't care if you don't wanna talk for the entire shows but can you just polish your voice-ability?
all this time, what i found is your skill to sing is same...for any songs you're given...
i love your voice...really but i'd love to see some improvement
aiba...i don't have many problems with you...because among all the members, you're the one who has improved a lot....singing, dancing or acting...you really try your best and still, it looks natural...because you always being yourself, not like the fake smile of sho sakurai during performances in music station, hey!3x or utaban....
i already heard you sing many genres of songs and some are acceptable and some...you know...i don't even finish it...so, keep improving.

huh~~~so much complaining...only if they read this...i'll definitely banned from entering the fansite...huaaahhhh~~~



above all that....
i read something today...like
"it's ok if they're not the best at singing, dancing or acting but just by things like these they get my love and respects...forever"

i realized, they have 1 important thing you can't find in any other bands or groups that make me put my believe in them....no matter how worst they are...being the most popular group or just a group of 5, i know they always have a place in my heart.....


what's the important thing???only if you're they fan then you can figure it out.....

Tuesday, July 13, 2010

Bittersweet

tengok last tarikh update blog..uish..memang lama
bukan tiada benda mau di update...cuma terlalu banyak sampai x tau mau tulis yang mana dulu
last2...satu pun tiada...ambik ko, adil dan saksama bukan...
bila tiba2 teringat satu perkara yang sudah lama simpan x terupdate, rasa macam x menarik pula...biasalah kan...macam la gosip. gosip, kalo ko simpan lama2 pun memang x best...lagipun, bukan namanya gosip kalo x yang terbaru kan...kan..hehe~

aku rasa kehidupan aku cukup menarik
kalo x menarik pun, bukan kamu tau kan...sebab aku ja yang tau kehidupan aku sebenar camna...so, aku mau cakap kehidupan aku menarik. kerana...
aku sudah merasa jadi surirumah pada usia muda, x perlu berkahwin dan beranak, aku sudah rasa macam mana pahit manisnya menjaga budak kecil yang baru kenal dunia dan cepat belajar semua perkara. lagi, ada masa aku rasa gembira, sedih, kecewa, lost dan excited x bertempat...itupun cukup menarik sebab dunia aku penuh dengan warna warni yang mempengaruhi perasaan.

sekarang ni, kalau boleh aku cuba untuk menjadi environmental friendly dalam sekecil2 cara sekalipun. contohnya, tutup lampu tangga sebab lampu ruang tamu pun cukup terang untuk anak tangga tu. tapi yang menyampahnya bila ada orang buka lampu tu right after aku tutup. sungguh x friendly, dengan environment mahupun dengan org sekeliling. eh, tapi malam ni aku pasang aircond lagi dalam bilik. xpa, kipas aku tutup...lalala~

kenapa eh aku macam malas baca blog orang yang tulis pasal kisah semasa dalam blog dorang?x pun pasal sejarah or pasal benda2 ilmiah?aku rasa orang tu macam poyo. sori la eh tapi ini pendapat peribadi (pernah ka aku ni cakap lapis kalau bagi pendapat)...bagi aku, blog macam perasaan kedua ko (apakah...), means apa yang ko rasa biasanya simpan dalam hati kan...so, another way is to write it in your blog. mungkin orang macam tu sentiasa berfikir tentang isu semasa or masalah negara or sangat educated...hmmm..niat yang bagus. tapi bagi aku, kalau mau info pasal isu semasa, sejarah or apa2 benda ilmiah, news ada...magazine, library dan berlambak di mana2. kalau memang blog tu khas untuk benda2 ke arah formal macam tu, kira macam BeritaHarian online kedua lah kan...ok...acceptable. aku pun kadang2 bila google contoh pasal hukum hakam kan, ada ja termasuk mana2 blog yang memang khas untuk kemusykilan pasal benda2 camtu. tapi kalo harini ko buka crita Cik Kiah jiran sebelah masak nasi hangit, esok pasal betapa stressnya hidup ko tanpa boyfriend dan lusa tiba2 pasal masalah politik negara yang x habis2, tambah lagi dengan ayat formal gila ketara sungguh kopipes, memang baik ko cerita ja apa kesudahan suami Cik Kiah selepas balik kerja dan mendapati rumahnya bau nasi hangit....bagi aku, blog adalah milik kita 100%. tulis apa yang kita rasa. okla...kalo ko rasa masalah politik itu mengganggu ko...tulis in a way yang ko betul2 rasa. bukan sekadar kopipes semata2 untuk impress org lain then drg akan fikir buah fikiran ko bernas...readers are not blind...eh, memanglah kan...

kamu...kamu...dan kamu...mesti rasa sejak 2 menjak ni blog aku bosan gila kan...aku pun da menyampah gila sebenarnya dengan blog ni. terfikir untuk delete or hide dari semua orang. tapi, fikir balik...sayang pula. blog ni adalah 1 cara untuk aku bersosial or berkomunikasi dengan kamu...kamu...aku tulis dan imagine apa perasaan kamu masa baca setiap entry aku. suka?nyampah?terasa?eh...then aku akan cakap sorang2 seolah2 macam respon balik dengan kamu...gila?dunia kan memang sudah gila...so, we are part of it. lagipun, blog ini saksi kehidupan aku. saksi cinta aku terhadap Arashi...eh. bila aku sudah lebih dewasa, dan mungkin masa tu akan kurang menulis atau sudah tidak menulis...then tengok balik blog ni, aku akan rasa betapa hebatnya aku di zaman muda....nguahahahaha!

satu lagi, aku x suka decoration blog yang terlampau sarat. leceh dan aku pun malas untuk cari template yang best2 (cakap ja la ko tu x kreatif...). ingin menambah link tapi juga malas. plan sudah ada...tapi, sama ja aku tengok keadaan blog aku ni. template ni pun pilih yang paling ringkas dan selamat. xpayah tukar2 font, kaler, apa semua...pernah cuba pilih template yang ala2 comel, ada bunga2, ada orang2, tapi aku cepat bosan...aku cuma berharap bunga itu boleh berkembang dan orang itu juga boleh membesar dan menjalani hidup seperti biasa tapi x yang berubah. so, tukar....mau letak banner Arashi tapi, cukuplah wallie aku, mozilla persona dan iGoogle background aku dipenuhi wajah kacak mereka. nanti ikan masin yang aku masak pun jadi muka drg, susah juga kan.....

jadi penganggur memang seronok...kalau duit masuk tiap2 bulan. tapi kalau penganggur duit x masuk2...tu yang x best. aku sudah berjaya mendapatkan game the sims 3 dengan harga yang dahsyat bagi seorang penganggur. dan sekarang wallet sudah kempis, local disk laptop sudah merah semuanya. hardisk juga sudah mula berubah merah. jadi, saya perlu dvd kosong yang banyak serta bekas cd yang vogue untuk menampung semuanya.


oh, btw..dalam the sims saya, Sho Sakurai dan Ohno Satoshi adalah housemate. character Sho adalah 'great kisser' dan Ohno 'never nude'....muahahahahhahaha!

siapa kata hidup itu bosan....?? (^^)/

Sunday, June 27, 2010

cerita hantu

macam mana hantu itu boleh jadi menakutkan
siapa yang memulakan cerita pasal hantu
hantu isap darah, hantu makan budak etc.
kalau ada orang mulakan cerita, hantu itu suka senyum dan sangat ceria
mungkin reputasi si hantu agak baik di mata masyarakat

adik aku yang berumur 2 tahun lebih sudah pandai takut hantu
takut secara melampau pula tu
siang2 pun takut hantu
susah aku mau bergerak ke sana sini
terpaksa duduk dekat dia ja sambil main laptop (eh, bukan selalu mmg cmtu kah??)
kalau malam lagi dahsyat
lampu bilik aku sudah rosak
tapi dia suka naik bilik. akibatnya, asyik peluk x mau lepas
pastu dia balik2 tengok tingkap di luar bilik
orang kata, budak2 kecik ni boleh nmpak benda...
ntahla betul atau tidak tapi bila aku tnya ada kawan atau tiada, dia terus alih pandangan tengok tempat lain sambil marah aku...erhh, agak seram

tapi adik aku ni mmg penakut
lelaki yg x dikenali, tikus, binatang panjang jln x betul (ular, cacing etc.) semua dia takut
kalau dia takut, badan dia akan keras sambil memeluk aku dgn kuat
dia juga mula takut bila rambut aku x terurus dan menutupi bahagian muka
takut bila nampak orang pakai telekung
takut bila nampak orang rambut panjang
semuanya ciri2 hantu stereotype kan...

jadi, siapa yang menyebarkan bahawa hantu itu sangat menakutkan
dengan ciri2 standard adalah berbaju putih, berambut panjang dan berwajah buruk
semua orang pun kalau nampak hantu mesti claim hantu mempunyai ciri2 seperti yang dinyatakan...x semua pun mesti ada 1,2 kan...

kesimpulannya, aku x pernah nampak hantu
so, x boleh cakap banyak sebab aku sendiri pun x tau hantu tu camna
tengok dalam filem2 biasa rupa hantu ni semua lebih kurang ja
tapi harap2 la aku xkan jumpa hantu
kalau jumpa pun, biarlah versi yang lain sikit
eh, celuparnya mulut aku ni.....

Monday, June 21, 2010

A friend in need, is a friend indeed...???


saya ada ramai kawan
dan juga ramai musuh
sebab saya seorang yang jujur
bila buruk, maka x cantiklah yang akan keluar dari mulut saya
mungkin juga saya seorang yang sinis atau sarcastic..???
apa yang saya gosipkan dengan orang lain adalah yang benar sahaja
kalau ada pun yang x benar, itu semua datang dari mulut2 orang yang menyampaikannya
saya juga bukan seorang yang banyak muka
kerana saya sudah cukup yakin dengan muka saya yang satu ini..x perlu mempunyai banyak muka untuk hidup
bila x suka, maka x suka lah yang akan saya tonjolkan di muka saya
tapi biarkan...sebab saya hidup bukan berdasarkan mulut2 orang
saya hidup di atas mulut sendiri
dan saya lebih yakin dengan apa yang keluar dari mulut sendiri

saya suka kumpul kawan
dari sekolah rendah sampai universiti
ada kawan biasa..kawan baik..kawan rapat..kawan karib...kawan lepak...kawan gosip
tapi saya seperti belum menemui kawan yang betul2 menyokong saya di kala susah dan senang
mungkin bukan sebab tiada, mungkin sebab saya yang menafikan kehadiran mereka2 di sisi saya
saya masih ingat, masa sekolah menengah (agama) dulu, saya sebagai seorang yang mempunyai darah muda mengalir dalam sel2 pembuluh darah dengan sesuka hatinya telah menyorak bersama2 dengan pelajar lelaki yang lepak di kantin sekolah. sorak pasal....orang kena denda...mungkin. perkara itu biasa (at least for me) dan ada juga beberapa pelajar perempuan yang lain join menyorak bersama2...mereka kelihatan gembira namun, apa yang saya dapat adalah jelingan dari kawan2 yang duduk berdekatan saya sambil memarahi tindakan saya yang kononnya x bermoral itu (bagi pelajar sek men agama)...saya terkedu sebab saya x rasa saya salah. namun, atas dasar complexity remaja zaman itu yang takut kehilangan kawan, saya diamkan saja.

semakin membesar dan melalui bermacam fasa kehidupan, saya sedar yang kita x perlu terlalu mengikut kata orang bila kita rasa apa yang kita buat itu adalah betul...mungkin ada masa kita tersilap tapi, bukankah tersilap dalam melakukan sesuatu itu adalah lebih baik daripada x melakukan apa2 langsung hanya kerana ingin nampak sempurna dan takut tersilap...??universiti adalah tempat yang betul2 menonjolkan sikap seseorang...bermacam2 jenis manusia akan wujud dalam bermacam2 situasi..termasuklah saya.sebab itu di kelas saya ko akan boleh nampak kawan putus kawan...couple on off (ikut mood)...split personality (di bilik lain, di kelas lain)...dan juga jujur sejujur2nya terhadap diri sendiri, keluarga dan masyarakat (jenis berkecuali..sentiasa neutral)


alangkah seronoknya kalau saya ada kawan yang sentiasa saling menyokong, x kira sebodoh mana pun perbuatan saya

mungkin saya yang belum bersedia untuk terlalu terbuka dengan orang lain...saya suka berkawan tapi saya juga perlukan ruang untuk diri sendiri...x terlalu berkongsi, simpan sedikit rahsia untuk diri sendiri...banyak hal yang saya perlu perbaiki tentang diri saya...jika ingin disokong oleh seorang kawan, saya juga perlu melakukan hal yang sama...dan saya x pasti, adakah saya akan bersetuju jika dia berkata ingin memakan t*hi bersama ABC sebagai penambah perisa.....




*cerita di atas adalah rekaan semata2...berdasarkan kisah hidup manusia sebenar......apakah maksud..???*

Friday, June 18, 2010

pengalaman paling ngeri

aku takkan tanya pasal mimpi paling ngeri
sebab benda tu sangat common
lagipun, itu hanya satu mimpi
bila2 masa ko boleh bangun dan mendapati yang ko sedang tidur di bawah aircond rupanya
sedangkan ko mimpi terdampar di puncak gunung everest dalam keadaan bogel....
emmm~~~~

pengalaman paling ngeri...berlaku baru semalam
sedang seronok menonton D no Arashi...
tiba2 laptop off...bateri memang sah2 empty sebab beliau sudah bengong
ko cas la 5 hari 5 malam pun, daya ketahanan tetap x sampai 1 jam....
aku ni trauma skit pasal adapter ni..sebab haritu pernah rosak sehingga memaksa aku membeli adapter baru eh, 2nd hand babe...tu pun paling kurang rm240...
rasa macam mau memaki selama sebulan setengah....

cek2 adapter....mmg sah MACAM rosak...
on off suis...mmg sah x tindak balas terhadap bateri...lampu merah x menyala
try on laptop balik, lmpu merah menyala kejap, pastu off..
macam tu la seterusnya...lampu merah on off bila aku try on laptop
mau main komputer, try on x dapat...
aku x ambil peduli sangat sebab bapa aku cakap dia mau guna...

di sinilah bermulanya pengalaman ngeri....
hati gundah gulana...mata x ngantuk..baca komik pun x faham
bilik pula gatal...pakai selimut rasa panas, buka selimut terlampau sejuk pula...
mula lah fikir...ini balasan Tuhan sebab aku terlampau banyak tengok lelaki2 yang hot kebelakangan ini...balasan sebab aku malas cari kerja...bukan malas....dorang yang x mau terima aku....apa boleh buat kan
otak serabut fikir apa mau buat dengan laptop ni...
beli adapter baru, hofkos kena ada ongkos nya...
bukan tiada, cuma wang ada hanya untuk masa2 kecemasan...
laptop rosak..kecemasan kah???
terfikir untuk bertahan beberapa bulan tanpa laptop kemudian ingin membeli laptop baru bila ekonomi sudah agak stabil....
tapi...owwwhhhhh tidaakkkk...aku x sanggup
terfikir untuk menjual laptop lama ini dan membeli laptop baru...mungkin tambah sikit2 kan...
tapi juga tidaakkkk...aku sayang laptop ini...banyak benda dalam ni...susah senang dilalui bersama...huuu~
akhirnya keputusan dibuat
beli adapter baru..wang kecemasan...biarla...apa boleh buat
esok pagi konon mahu pergi ke kedai komp 1B untuk membincangkan masalah ini dengan pakar

bangun pagi2...kalau boleh rasa macam x mau bangun
rasa sungguh gloomy...
tengok tv...pastu buka komputer
eh, kenapa masih x boleh on..
tanya bapa, kenapa komputer x boleh on....
beliau melihat2 sekeliling...lalu ternampak ada satu suis yang tertendang
lalu menaikkan semula suis tersebut dan komputer bernyawa seperti biasa...
aku pun bernafaslah sikit, adalah juga tempat ber'internet'...
kemas dapur...sarapan...then naik bilik....
lalu ternampak lampu bateri laptop menyala merah...
waaaahhhhhh~~~~~!!!!!!!!!!!!!!!!!
laptop sudah kembali pulih.......
suis punya pasal rupanya.....
terasa mahu memeluk laptop dengan sekuat hati
terasa bersalah dengan adapter kerana menuduh beliau punca segalanya
ooowwwwhhh...saya berjanji x akan mensia2 kan hidup kamu lagi....
juga berjanji x akan berniat untuk menjual kamu lagi...
marilah kita hidup bersama selamanya...forever and ever.....

Wednesday, June 16, 2010

HAPPY BIRTHDAY,LITTLE BRAT~~!!!

Ninomiya Kazunari in his 17 or 18 I guess...

the naughtiest person in Arashi....
love to bully Aiba-chan
Ohno's lover *don't worry,you already got the fans' blessing*
famous with the high pitch voice which is very useful for being sly
a magician who play games everyday in his house...
great actor...or should i say Hollywood actor
genius!a very genius person...in every aspects

you are not my ichiban though
but, never mind....extra pictures today..

as i love this expression you made
well...birthday boy must have it special, right....

once again...HAPPY BIRTHDAY NINOMIYA KAZUNARI
wish for your long life happiness with the one you love....
i'm really glad you're the one of them
and why are you still looks like 17?




i have to admit that you cute are in the picture above...

Tuesday, June 15, 2010

~EVERYTHING~

Ok...i know this is kinda late but allow me to 'fangirl'ing all over again...Being a jobless person in a family is not the best i think...so, lets fill it up with something more meaningful...($#@%^..??)
a little (tried hard to make so but you know...) story about the best concert ever should be ok i guess..(-.-)
too much to say but let pictures describe the rest

Kokuritsu (National Stadium) also known for Olympic Stadium, the place where the concert was held

with maximum capacity of 75,000 audiences and thousands more people dying to get the tickets, you can only pray for your luck for a good spot once you got the place. if not, just be satisfied with the big and impressive stage screen.

5x1o Anniversary Concert was a great improvement from the last AAA 2008 concert which was held at the same place. Although personally I had to admit that AAA 2008 was better than 5x10 Anniversary concert but what a celebration without high production costs, right? Most important, the stage look luxurious than AAA 2008...Marking their 10 years of debut and 2nd year in a row as the only group that perform at Kokuritsu (Kokuritsu only allow one performer a year), this concert was something to be proud of and shared with many people.

i waited too long for the DVD to be released (well, not as long as the NEWS' one but yeah...3 months after the concert ending was enough to make some of the fangirls go crazy). You can't imagine and me also, can't believe how much i'm willing to spend money on this stuff.

overall, the concert was the best as usual...Arashi never let their fans down, always give the best when they also receive more...give and take isn't it?..(^^)
the opening was impressive and i'm a little bit touched with the video presentation (?) of their album history for the whole 10 years (1999-2009). It made me think "wooaahhh...they'd came a long way"

Opening song "Kansha Kangenki Ame Arashi"..i'm not a big fan of this song but its cool how they perform it with the flying things and a real wind blow to their clothes, hair and all...its really gives a 'thank you' message...

I always disagree with the fact that Matsujun is a singer because i see him more as a performer due to many reasons (which i know you know why). But during the 'We Can Make It', i kinda love his intro voice. Maybe it made me calm down a little after the hectic 'lucky Man'.

A little Juntoshi moment enough to create a big reaction...

the 'Horizon-Dangan Liner-Allergy' medley was cute. I have to admit that i never heard the songs before even i know bout their existence but it surprisingly good especially for Horizon.

Allergy was really cute with the vegetables' set like the good old days..

My most favorite part was during the 'Everything-Hitomy no Naka no Galaxy-Aozora Pedal-Typhoon Generation' medley. and I believe most of those who watched the concert also feel the same. Its really good. I mean, it gave the soothing effect for the whole concert. I'm glad they sang full version of Everything and made it a little like acoustic style at the beginning with the beautiful background screen. Its wonderful how they create the background and it made me focus on it more than Arashi.

The changing of screen color together with the chorus during Aozora Pedal was really beautiful. Aozora has always be my favorite song ever (because it represnts Sho) but kinda disappointed they didn't sang the full version so I can hear sho's voice like in AAA 2008. One thing besides the background-thingy was the music arrangements which a little different than the original one and I like the concert's better. Not only during this medley but also for their solo, I totally love it!

Hitomi no naka...Ohmiya duo anyone..??

That's very brave of you, Sakurai Sho. You put up a good act for someone who hates being on high place very much. During Hadashi no Mirai. They can't move a lot..safety first...But still, compared to Sho, Aiba done more body gestures..^^

Unlike the concerts before, they sang the song represents the drama they acted in as their solo performance. If I have to rank them, I definitely choose Nino's Kotoba Yori but now I'm hesitated between Aiba's Pikaanchi. Both were good. Aiba with his great dancing and soldier-like music's impact and Nino with his coolness in guitar contributed to rock-style of the song.

This expression alone make it a really high point for him. I see Aiba-chan as a totally different person here. His dancing is the best!It is a must-see performance ever!

Nino with his guitar and not a fake one! He's a composer afterall...Among all the Arashi members, I found Nino the least attractive but here, he was the one attract me most. Also don't know the real reason but i guess its got something to do with the hair or the clothes or the guitar. Simple but great, which I didn't found in other members' solo performances..

Ohno's solo was the most no-alteration at all. Just the usual Kumorinochi Kaisei except he was super cute on the Uta no Oniisan's costume. Yes, he was 29 year old but age is just a number right...please continue to be the most adorable person in Arashi

double screencaps for Ohno. He's riida afterall. The cutest stage ever and i have the trouble to replay his solo all over again because my 2 years little sister is a big fan of him, plus an attractive stage like a definitely 2 years kid cannot resist.

Nothing special for Sho's solo except the hip-hop style of Tomadoinagara. With clothes like that, he looks like a teenager who like to show off dancing in the middle of nowhere.

Arashi is a smart group. They know their limit. With the suitability of their voices to only some songs, they manage to produce a really good combination. Sho with a stiff voice choose to do hip-hop style and Jun with nasal voice tried to go for Broadway style (?) and it works, for both of them. They are not a non-versatile singer, just that to give the best performance they'd figure a good way. Not that they didn't sang other genre throughout the whole 2h concert.

Many complaints for his jazz/broadway style for wish and I also didn't expect much from him but what surprise me was the song turned to be the most entertaining one. From the body movements, dancers and even the stage turned to be theater-like performance. His step was very sharp along with the dancers and used every parts of his body to move accordingly. As expected from Matsumoto-sama.


Ashita no Kioku was a really good moment to share together. They showed the Arashi since baby until the early of their debut time. Since this was about the 10th anniversary celebration, there're plenty of track-back memories in their songs and pictures.


After Ashita no kioku, there're a little like history of what they'd done for the past 10 years as Arashi and also in their individual works. With the slow version of Ashita no kioku music, the talk really gives an 'otsukaresama' effect.


Then, the last part before they go encore was starting with the infamous transparent outfit. I heard many stories about the legend of the clothes but watching it in a real situation was way too amusing. And oh, they dance in full spirit, same like when they first appear as Arashi in tv but, i hope more like butt-touching session where they done this thing to Ohno (and i bet he likes it)

Ok..i'm really tired for doing this and wish to go for a good time with old clips of D no Arashi but must finish it first. So, from here on, just pictures describing the last moments...

Hanabi (Fireworks) from above the kokuritsu..Its really something..I am really glad to be their fan...

At first, I was really sad when sakura sake was not listed. But realizing my mistake then, I was very happy reflected by their tension. Its good to sing Sakura Sake in full spirit as we move near to the ending.

The hypertension Arashi

Balloons of Love





I planned to attach the videos of Aiba's solo and Everything-Typhoon Generation medley but I can't found it anymore on youtube. It has been removed by some Japan video association (related to Johnnys' stuffs I guess) so, lets respect it. Being a good fan I am, appreciate all the other fans' hardwork to produce the best for fans like me. I can't help anything related to the production so this is the only way I can do it. By respecting the rules and not hotlinking or redistribute any of their works to public. All the pictures taken were my own collection, from my own DVD and although I have plenty of their cut version of every songs, I decided to not uploaded it here because I AM ARASHI FAN. And being their fan means you must be a good girl....

Thursday, June 10, 2010

sesuatu....

akhirnya.....
aku kalah......
pada nafsu.....
emmm...ya, yang itu...mungkin juga yang lain....
tapi....paling penting....
aku kalah pada diri sendiri......







tapi kenapa aku kekal tenang????

Wednesday, June 9, 2010

love makes me strong

masa di matrikulasi dulu, ada sepasang kapel di dewan kuliah aku, dua2 orang sarawak
dorang sangat femes sebab sama cantik,sama padan...tambah lagi dua2 memang pandai
dewan kuliah aku ni jenis yang ada fixed place. once ko da duduk satu tempat, ko akan duduklah di kerusi tu sampai habis semester..
so, biasalah kan kapel2 ni,mana sah kalau x duduk sama...
perempuan itu, lets name her B and the lelaki A. B ni tutormate aku.peramah, baik, pandai...senang cerita,dia ada semua ciri gadis idaman la kan...si A ni pula aku xtau tutor berapa tapi muka boleh tahan baby face (mereka ada kacukan chinese), kulit licin gila.jeles aku!
dipendekkan cerita, semester 1 dilalui dengan sempurna...mereka nampak bahagia..pergi library mereka berdua, makan bersama dan outing pun sekali...kadang2 dengan kawan2 yang lain la kan...
kenal dari kecil...suka dari kecil...mungkin faktor keluarga yang ingin mereka disatukan...sampaikan aku rasa mereka lebih daripada kawan dan kekasih..

dapat result, perempuan tu 4.00, laki tu 3.88 kalau x silap....
masuk semester 2, nampak perubahan....lelaki tu agak bersungguh2, sudah tidak semesra dulu.faktor result barangkali...ada dengar si B ni selalu mengadu dengan classmate aku yang lain pasal masalah dia dengan si A ni.A sudah x macam dulu katanya...tapi mungkin kami fikir itu perkara biasa kan...orang bercinta lah katakan....
perempuan cantik macam si B memang sangat penuh dengan usaha...rambut rebonding beliau tukar dengan curl...spek mata buang, pakai contact lens...pakai mekap...calit sikit2 dan bertambah lah kecantikannya....
tapi yang pelik, lelaki itu makin jauh....

pertengahan semester ke2 menyaksikan perubahan drastik dalam hubungan mereka di mana sudah tidak kelihatan kelibat bersama ke library, kompleks sukan atau ke mana2 sahaja...
kemuncaknya ialah bila si A sudah tidak duduk bersama B dan lebih memilih untuk bersama kawan2 lelaki yang lain...masa ni memang dengar macam2 versi cerita pasal dorang....
oh, aku x heran okkk...sebab i kan classmate so, anytime pun i bakal jadi among the earliest yang akan dengar versi sebenar...
antara spekulasi yang dibuat adalah:

:: si A rimas sebab si B terlalu mengongkong dengan terlalu berkepit sampai beliau tiada masa untuk kawan2 lelaki yang lain
:: si A rimas sebab orang terlalu membandingkan keputusan si B yang jaug lebih baik berbanding keputusannya (well...u can see the difference if u're talking about 'men's pride')
:: saja untuk kontroversi (matrikulasi memang tempat penuh kontroversi...X.O.X.O)

tapi,orang masih tertanya2 sebab ada ketika mereka akan kelihatan bersama macam dulu2...cuma tidak terlalu kerap....
sampai satu ketika, ada saksi menyatakan terlihat lelaki itu berjalan bersama SEORANG PEREMPUAN TOMBOY YANG MEMPUNYAI MESSY HAIR (read: kusut masai...literally)
spekulasi bertambah hebat...siapa perempuan itu??kuliah mana??kos apa??kelas mana??
sangat misteri dan kalau Google ada mewujudkan search engine khas untuk budak KML, pasti nama (yang x diketahui) beliau masuk dalam top search item....

muka beliau terus manjadi buruan...nama yang x diketahui...hanya wajah sebab mereka agak kerap bersama masa tu...tiba2 lagi kawan aku cakap perempuan itu rupanya 1 dewan kuliah dengan kami dan classmate lelaki itu...aku pelik...okkk...memang pelik sebab mustahil selama hampir 2 semester duduk bersama dalam dewan kuliah yang sama, aku x perasan kewujudan perempuan tu...untuk pengetahuan, aku & geng adalah di antara the 'back side of lecture hall' so of course aku cam semua muka dalam tu kan....
orang kata dia duduk paling blakang sebelah pintu masuk...satu hari aku try paling ke belakang dan memang betul beliau wujud...what a shock! (dulu tempat tu diisi oleh org lain...yang mungkin sudah di'kick' masa awal sem 2 sebab bangang yang berlebihan..)

mula2 tu nampak beliau sangat serabai dengan rambut yang 'ikal' tomboy x disikat dan muka yang x pernah senyum...kerusi kiri kanan memang kosong so, boleh buat kesimpulan life beliau itu jenis yang bagaimana...tapi dengar kata beliau seorang yang agak pandai...pointer 3.64 lebih kurang...ada yang kata 3.8...oh, you see how i like the matriculation....hehe
si A masih duduk bersama kwn2 lelaki yg lain, berjauhan dengan si B...satu hari, mungkin sebab kuasa cinta, si A mengambil langkah drastik untuk datang ke kuliah bersama dan duduk bersebelahan dengan perempuan tomboy...err...tidak! beliau x kusut masai...beliau kelihatan sangat cantik....rambut sudah diikat kemas, bibir asyik senyum sambil berborak mesra dengan si A....owh...perempuan itu memang cantik...mungkin tidak secantik si B tetapi cukup manis untuk aku toleh berulang kali...
pendapat peribadi aku: beliau cantik semulajadi tapi tersembunyi selama ini...si B pula juga cantik semulajadi tetapi terlalu banyak touch up menjadikan muka x natural....

mulai saat itu, si B seorang gadis peramah,periang dan pandai tiba2 menjadi sangat pendiam, mata selalu bengkak masuk kelas dan ada masa sengaja x datang kelas...tapi yang hebat semua kerja beliau siap dengan jayanya....
tapi bila bersama2 kawan2 di kelas, si B akan berusaha senyum dan tidak menunjukkan reaksi sedih walaupun kadangkala memang nampak juga....
sampai satu tahap, mungkin bosan dengan hidup tertekan, si B bangkit semula menjadi seperti beliau yang dulu...kembali ceria dan bersemangat...kali terakhir borak dengan beliau ialah masa menunggu di luar dewan peperiksaan...borak pasal paper biologi, itu ini...itu ini...dan nampaknya sekarang beliau sudah totally menjadi gadis 'natural' yang cantik dan periang....

"love makes me strong"
macam si A yang berani menentang kontroversi tentang kisah hidupnya dengan membuktikan bahawa beliau telah menemui cinta baru dan semalam itu hanya sebuah memori....
bagaimana si perempuan tomboy itu boleh mengubah dirinya dan menjadi seorang 'gadis' yang sangat cantik di sebalik kehidupan yang lalu...
dan langkah bijak yang diambil oleh si B dalam menempuh kisah cinta yang sangat menyakitkan...orang boleh 'down' sebab putus cinta tapi beliau sedar yang cinta itu sesuatu yang perlukan kekuatan untuk dihadapi...kerana cinta itu menjadikan beliau tabah melalui masa2 yang terlalu menekan.....

kita lahir kerana cinta...hidup di atas cinta orang lain kepada kita dan kita saling menyokong dengan memberi cinta kepada orang lain.....
siapa kata cinta itu sesuatu yang tidak elok????


jadi...marilah bercinta dengan saya...
sebab saya suka bercinta....


Song: ichibu to zenbu by B'z

Tuesday, June 8, 2010

~~hilang dalam terang~~

kenapa kalau lagu orang selalu buat lirik hilang dalam gelap?
dalam terang x boleh hilang ka?

hilang dalam dakapan mu...
lesap dalam bayangan angaumu...

eh...apa aku merepek ni....maklumlah,macam jakun baru masuk blog
terlampau lama bersarang kan....
ok...hilang dalam terang...
ada juga kes kan...budak hilang masa mama sibuk shoping di siang hari...
atau hilang masa bermain di playground...
ataupun masa sarapan tuang kopi dalam cawan, p basuh muka then tengok kopi sudah hilang...
sebab ada orang sudah minum....kan...kan

banyak benda boleh buat lirik lagu
x perlu terlalu bombastik (pesanan cikgu BM sek men)
sama juga macam filem...buat jalan cerita biasa2 sudah tapi dengan kualiti yang memuaskan...
kenapa d negara barat orang yang duduk tepi jalan pakai singlet yang koyak rabak dengan jeans ala2 style vintage bersama sebuah gitar, mampu menghasilkan lagu dan lirik yang best?
x perlu kecoh2 hasilkan realiti program sana sini konon2 utk mencari bakat sebenar dalam industri seni....nyampah i...sebab dorang x pilih i jadi i nak buat aduan kat melodi...

aku bukan apa...banyak sangat realiti program ni membuatkan aku semakin malas tengok tv...
drama baru?drama best?semua aku xtau...adala tengok benci bilang cinta,cerita indon tu 2,3 kali...tu pun seksa jiwa aku...satu,aku x suka tunggu iklan...dua,aku benci indon...tiga,aku benci cerita konon2 adaptasi dari cerita lain tapi x sama punnnn (crita ni ala2 princess hour la...crita korea tu.tp besala, klu indon punya cerita mmg hampeh...lagi2 dgn 'overacting' pelakon2 dia)...
AF8 dulu lagila...jgn harap...tengok mmg tengok..sama2 family kan...tapi mcm besa, lebih byk miss concert dia which aku x kesah...sekarang ni mentor lagiiiilaaa...nama peserta pun aku x kenal...

dan mula lah satu2 mau kutuk cerita jepun tu...
brief description...dari luaran,cerita jepun itu memang bosan...yalah, dengan pelakon yang ala2 sopan, kontrol gitu..skrip yang lambat...lagu pun mendayu2 kan...pulak tu x faham bahasa dorang....
kenapa?kenapa orang jepun yang x agama, hanya percaya kepada keseronokan dalam kehidupan dengan apa cara sekalipun, boleh buat cerita bosan begini???sebab contents...
keseronokan bukan sesuatu yang dicapai dengan mudah...mungkin ada tapi kehidupan takkan seronok tanpa cabaran...ok,sila take notes yang cabaran bukan hanya terbatas pada pergaduhan kekasih, masalah perebutan harta dalam keluarga ataupun krisis dalaman syarikat...
contoh cerita 'Rookies'...aku sebagai peminat cerita jepun pun mengaku yang cerita itu memang SANGAT BOSAN dan aku pelik kenapa cerita itu boleh jadi drama of the year dengan OST sebagai song of the year...after tengok satu2 episod,aku perasan yang memang ada something yang membuatkan aku keep wanting to watch the next episode...dalam cerita ni,target cuma satu,iaitu dapat pegi koshien main baseball wakil pasukan sekolah.tapi sebelum melalui cabaran paling besar, 1 benda yang paling penting ialah cabar diri sendiri which diulas dengan penuh teliti dalam cerita ni...dan sebab itulah kebanyakan yang bukan peminat jepun mendapati cerita ini sangat bosan

apa2lah...macam aku kesah....
apapun,esok mau tengok wayang...masih berfikir2 perlukah tengok lagenda budak setan...
ada orang kata best,ada yang kata biasa2...emmm...depends la kan...
harap2 banyak pilihan movie so aku x terikat sangat dengan apa yang ada
lagi...harap2 movie melayu semakin maju dan ada banyak lagi movie seumpama 'cinta' akan wujud...salute Khabir Bhatia (betulkah aku eja nama beliau???)...i like all your works!
siapa kata filem 'cinta' itu terlalu jiwang dan sesuai untuk orang jiwang ja?mari aku gigit telinga dia....

Friday, May 7, 2010

Kembali ke pengakhiran

Aku kembali ke sini
untuk mengakhiri apa yang aku mulakan
tanpa melihat ke belakang
kerana aku begitu teruja menghadapi masa hadapan
dengan menikmati masa sekarang

rasa macam lain
memulakan sesuatu dalam kecelaruan
tidak menyedari perjalanan yang telah dilalui
kerana dikaburi dengan pelbagai ragam kehidupan
penuh warna warni

tempat ini memang hebat
bermula dengan penuh susah payah
bermain bersama debu-debu tanah
berkongsi segala apa yang disediakan
namun ini menjadikan kami generasi yang hebat
mensyukuri setiap nikmat yang diberi
sedikit demi sedikit

yang berlalu biar berlalu
mungkin aku adalah di antara orang-orang yang terpilih
melalui jalan sebagai remaja yang terpelihara
walau tidak pernah berasa puas melalui jalan ini
kerana masih terlalu banyak yang aku perlukan, tiada di sini
namun Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik
tinggal kita untuk mencari


aku tetap berterima kasih kerana sudi menerima ku 4 tahun yang lalu
namun untuk kembali ke sini, adalah sesuatu yang bukan dalam pilihan
kerana aku tahu, 4 tahun itu bukan semuanya indah
tapi, aku tidak mengatakan aku tidak suka
cuma, aku terima ia sebagai satu fasa dalam melalui kehidupan
membentuk masa hadapan yang masih di awang-awangan.....

apa yang pasti
suka dan duka
gembira dan sedih
sayang dan benci
kawan dan lawan
semuanya tercipta di sini
sejauh mana aku ingin menghapuskannya
sekuat itu juga ia tersimpan rapi
cuba belajar untuk menerima
kerana itu adalah satu kehidupan










- Himawari, (2006-2010)-
Life is Wonderful~~~!!!








Sunday, May 2, 2010

ZZZzzzzzz.....

kes Arwah adik AminulRashid sedang hangat jadi topik sekarang
bukan niat mahu mengulas..
cuma sedikit pandangan dari mata kasar seorang rakyat biasa yang tidak berpihak pada mana2 aliran

dalam hidup bermasyarakat, pegang satu benda sahaja...
masing2 buat kerja masing2 dengan toleransi yang sepatutnya
undang2 telah menetapkan untuk mendapat lesen kereta seseorang harus berumur 18thn ke atas...so, itu tanggungjawab yang harus dipegang
sekali buat kesalahan akan menjadi kebiasaan berterusan...

kerja polis,biar polis yang buat...orang politik...pi main jauh2...
negara ni banyak penjenayah so x hairanlah kalau polis banyak kerja
tapi seharusnya, tindakan didahulukan dengan sisatan...bukan melulu buat tindakan






entry bukan bermaksud untuk provokasi
sekadar kongsi pendapat sendiri
sebab sekarang ni, buka FB ja,banyak lah orang yang buat ulasan sendiri....
itu salah...ini salah...besela...
exam da abes...otak masih fresh,budak U lah katakan....
so,setiap pendapat pun haruslah matang,ala2 orang politik gitu...macam kan dia yang pegang undang2,ske hati cakap orang x buat kerja.....
ada kes sket, mesti kait ngan politik..
eh,rimas ok....rimas....boleh x kalo hidup aman je
ni x...aku rasa,politik Malaysia ni yang menyebabkan negara x aman
tak caye,bukak berita tengok berapa banyak cite pasal diorang je....
yang budak2 ni pun, x habis2 demonstrasi....kira settle lah problem korang ngan demonstrasi???
kalo settle bagus r...tahniah aku ucapkan...kalo x,bawak2 lah bersabar ye....
aku cadangkan, kalo nk buat demonstrasi sekalipun setahun sekali cukup la...
macam raya gitu...baru ada feel dan x menyusahkan orang lain



apa pun yang terjadi, semuanya datang dari Allah
Dia dah tetapkan hari ini adalah hari kita untuk bertemuNya...
tinggal asbab je yang nak dijadikan cerita untuk pengajaran kita semua
peluang untuk sedar tu mungkin hanya sekali seumur hidup...ada yang sempat berubah,ada yang masih hanyut dan ada juga yang langsung tidak diberi kesempatan...
ini yang dinamakan lumrah kehidupan





wallahualam~~

Sunday, April 25, 2010

soalan & jawapan

patutlah rasa macam mau marah orang

patutlah rasa macam mau merajuk

patutlah teringin makan yang sedap2 dengan banyak

patutlah kerap ke tandas

patutlah rasa macam malas mau buat apa2

patutlah rasa kosong







my friend is coming rupanya~~~~~







tapi kan....kenapa breast x sakit aaaa.....macam selalu...

Sunday, April 18, 2010

self-centered

ok...i'm bad....
mouth-zipppppppp...~~~~~~~









i love green...
Life is Wonderful~~~!!

Thursday, April 15, 2010

apa motif???depressed kah???

apakah perasaan anda bila baru semalam anda buka page FB kawan anda (dan of course lah anda masih dalam 'friends list' beliau kan...) dan hari ini, anda mendapati yang anda telah di 'remove' dari friend list beliau....

aku nak tanya la kan...
untuk siapa2 yang join group 'mengetahui siapa yang melihat profile anda'...
adakah anda akan dapat detect sesiapa sahaja yang melihat2 profile anda?

oh...kalaulah benar bak dikata,dan kalaulah benar beliau join group tersebut, lalu terlihat akan nama glemer ku 'Asha Shida' (cara2 nak org add FB aku) telah menstalk profile beliau, kemudian beliau merasa kecelaruan identiti ataupun rasa terancam secara tiba2, lalu me'remove' aku dari friend list beliau....aku pun....errmmm....

aku rasa aku memang ada masalah ngan orang ni...tapi da lama...dan aku pun expect beliau akan me'remove' aku dari 'friends list' beliau....
but...ok...this is a story like a month ago we're talking about...if that person want to remove me...just do so but why now????why only now???
itupun after aku tengok profile dia setelah sekian lama aku x peduli kewujudannya dalam fesbuk tersebut.....

walaupun aku x kesah ekceli...tapi jauh di sudut hati, i feel strange...just imagine the situation...yesterday, you two were friends but today, you are strangers...like never knew each other before....this is just an example of great imagination....

yeahhh....whatever....
that's why i hate MAFAST!
i hate to see all the faces that annoys me....
i hate all the memories i had with them...
even some said the memories will someday fade away but this is not 'some day' we're talking about...this is the current situation....

aaaahhhhhh....whatever lagi sekali...
di sini,saya ingin membuat pengumuman bahawa saya akan tetap ke MAFAST walaupun dalam keadaan yang almost x ikhlas...itupun setelah ditanya berkali2 oleh junior ni....
mak aku pun suruh....nak sponsor kot....xpelah...da orang nak bagi kan.....
so,tengok je lah outcome nya nanti....nak balik nilai pun rasa macam malas sungguh....
nyampah gila aku nak pijak tanah nilai tu...da la hutang aku yang RM640 tu bendahari x bagi2 lagi...apa bengong betullah.....

nyampah juga nak layan orang sekarang ni....
melainkan ko nak bagi aku clip2 Arashi....ada??????

Wednesday, April 14, 2010

Hujung...

orang lain da start buat report
kenapa aku belum start?
orang lain datang ofis semua bawak laptop,buat report
kenapa aku x bawak laptop sekali?
sebab kalau bawak pun confirm aku takkan bukak punya
kerja sangat banyak hujung2 ni...
kenapa ya?
owh...mungkin sebab kami pindah ofis
pindah unit
dulu kat unit pembangunan produk
sekarang ni unit promosi
hari2 orang tempah produk...kerepek
pulak tu tempah ratus2...
tangan aku ada dua, campur ngan zila & makcik sorang tu, ada 6 je yang akan bertugas packing,labelling and whatsoever la kan....
dulu kat tempat lama,kerja adalah buat makanan then rasa...heaven sangat
sekarang ni pun makan juga...cumanya kerepek hari2...apalah ko nak expect sangat kan...
dulu buat kerja x hari2...balik pun selalu awal...
sekarang ni aku duduk cuma time minum pagi dan lunch sahaja...
balik pun jalan kaki ke tempat tunggu bas...gila jauh wa cakap lu...
macam dari usim ke nilai square...eh,ke sutera indah kot...apa2lah
tapi kenapa aku x kurus2?
lemak aku ni da degil gila...eh,lantak lah kan...nanti da kaya aku g lah Marie France Bodyline ke...
balik rumah sangat penat...masak,kemas rumah,mandi then tidur dalam keadaan x sedar...makan pun da x larat..
almost everyday macam tu...
jadi...bila aku nak mula buat report????
di mana ada kemahuan, di situ ada jalan....
hendak seribu daya tak hendak seribu dalih...
pe lagi peribahasa yang korang nak bagi aku?
apa2 lah....
ala...report LI je pun...
supervisor yang datang melawat haritu pun macam x ikhlas je...
so,apa reason diorang nak expect report aku jadik macam Thesis kan???