Thursday, December 24, 2009

suntikan semangat





sedikit suntikan untuk tidak terus jatuh kepada kawan2 dan juga diri sendiri
lagu dari Kumpulan Pop Jepun yang femes di sekitar tahun 90-an...
muzik arrangement yang sangat memberi kesan..
Kumpulan Zard, lagu makenaide yang bermaksud 'jangan mengalah'

ZARD-MAKENAIDE

Futo shita shunkan ni shisen ga butsukaru
shiawase no tokimeki oboete iru desho
Pasuteru karaa no kisetsu ni koi shita
Ano hi no you ni kagayaiteru
Anata de ite ne

Makenaide mou sukoshi
Saigo made hashirinukete
Donna ni hanaretetemo
Kokoro wa soba ni iru wa
Oikakete haruka na yume wo

Nani ga okitatte hecchara na kao shite
Dounika naru sa to odokete miseru no
Koyoi wa watakushi to issho ni odorimasho
Ima mo sonna anata ga suki yo
Wasurenaide

Makenaide hora soko ni
Gooru wa chikazuiteru
Donna ni hanaretetemo
Kokoro wa soba ni iru wa
Kanjite ne mitsumeru hitomi

Makenaide mou sukoshi
Saigo made hashirinukete
Donna ni hanaretetemo
Kokoro wa soba ni iru wa
Oikakete haruka na yume wo

Makenaide hora soko ni
Gooru wa chikazuiteru
Donna ni hanaretetemo
Kokoro wa soba ni iru wa
Kanjite ne mitsumeru hitomi


lagu ni mempunyai lirik yang agak senang untuk difahami...
rasanya,kalau tak tengok translation pon leh faham kan adibah....huhu..
mari menguji penguasaan bahasa jepun

Wednesday, December 23, 2009

GENKI DASHITE....

OTANJOUBI OMEDETOU AIBA-CHAN....

BECOMING A 27 YEARS OLD OTONA YOU ARE...
PLEASE CONTINUE TO BE THE MOST CHEERFUL AND GENKI PERSON IN ARASHI
YOUR SMILE AND ENERGY ARE ONE OF THE GOOD POINT IN BALANCING YOUR GROUP...
YOUR POSITIVENESS IS WHAT MOTIVATED ME DURING MY HARD TIME...
AND YOUR LAUGH IS WHAT WE CALL A REALLY GOOD MEDICINE....


KORE KARA MO....GANBATTE KUDASAI!!!!!!!!!!!!!!!




masa2 cmnilah tulisan jepon laptop aku ni buat hal....benci tul!
and one thing...kepada lalat2 yg maybe lah kan (klu tak lagi bagus) baca blog aku and sangat membenci Arashi or anything bout Japan......ade aku kesah????huhu....dah tau x suka,jgnlah baca......
pi baca blog 1Malaysia ha...

no turning back!

this is what we call a result.....

not only from the exam hall.....

not only from the exam paper....

but this is the result for the whole 3 and half years....

the result which sum up everything altogether.....

for those who succeed excellently, congrates for me...

and for those who maybe have only a little luck...just keep living...:)

i'm not the clever student

hardworking???i can become one...but also i can have the opposite attitude....

in other words...i'm only the normal student....

who attending university without much thinking and much consideration also,lack of motivation....

i'm just go with the flow....doing my best,maybe not in all aspects and see what the results that'll coming out

whatever it is...i must accept it cause this is the path that i'm choosing...

maybe this is not what i hope for but looking at the bright side,this is what we call a path to maturity.....

and on the way...many things happen that was then, added to our journey and we still continuing to walk with the addition of new stuffs.

many things twinkling around me...made me think of many possibilities....

but, one thing that i'm sure is there is definitely NO TURNING BACK!!!!
keep moving forward cause, there are always chances for every of us in the world....

Friday, December 18, 2009

IRO-IRO ATTAN DESU YO~~~~~

aku bosan...suppose balik kampung semalam tapi macam sangat malas
postpone ke hari ini...tapi malas juga...
so, di sinilah aku melayan kegilaan terhadap internet (kmpung sy tiada internet ya kwn2)..

hari tu akak aku kata nak belanja makan...
so, dia cadangkan sushi king...beliau yang mencadangkan ok...not me..
bak kata pepatah melayu jawa (eh..mentang2lah abg ipar aku jawa,ske ati claim ni pepatah jawa)
'kecik tapak tangan...sebesar pulau Hokkaido aku tadahkan'....
pengantin baru itu tinggalkan kitorng kat sushi king masa diorang sebok g buat spek...
kitorng pun pilihlah set menu dengan rakusnya
aku amik set pe benda tah...yang mcm oyakodon (nasi lam mangkuk de telor+ayam/daging/babi menutupi permukaan nasi)...hofkoslah takde babi lam menu dia...ni cuma andaian resipi yang kat jepun biasa buat je...adui...mule lah nak geli sorng2....
tapi oyakodon aku ni ade telor plus unagi (belut)...
aku mmg da lama nak rase belut tu (cam sedap je Ohno mkn lam shukudai)
zila amek set ayam curry ngn cheese

ni lah set makanan aku....last2 sume aku tak leh telan..kecuali tempura...tempura dia udang,rumpai,ubi manis ngn terung..jeruk yg ada bijik jagung byk2 tu aku cuba makan tapi tak leh masuk..last2 kluar balik..haha...ramen dia sangat dahsyat...nampak je cam bihun tapi rasa dia kalah mee basah...kembang gile!main dish iaitu oyakodon ngan belut, habislah jugak....walaupun aku memang tak boleh terima rasa belut tu...nak muntah aku..abg ipar aku je makan belut2 itu...aku mintak ayam curry dari zila which is sangat manis dan membuatkan tekak aku terseksa....tapi aku telan jua sebab terlalu lapar.....

kakak aku kutuk aku...
katanya..nak g jepun tapi tak reti makan makanan jepun
so,aku nak buktikan lain kali yang i'll go to proper Japanese Restaurant which maybe serve better or real Japanese Cuisine than Sushi King does....
one thing yang aku suka kat sushi king...green tea adelah free dan sangat sedap...
ia mampu meneutralkan rasa loya aku...
after order,baru perasan yang dia ade 1 lagi buku menu utk ala carte..
barulah aku nmpak soba dalam list...
dan aku sangat kuciwa...huhu

like this picture...ngehehe...
pandai c gaban pilih view yang best
ni masa kat station bus kot..balik dari kerja...

gaban's birthday is tomorrow
yesterday,at the lab...our supervisor was baking a cake for her daughter i guess, who'll have her birthday today...so, when told that gaban also will have her birthday tomorrow (which is saturday), she immediately said "bah...buli ba tu..yang kek satu lagi tu kamu hias2 lah...untuk birthday kek ko"
and as you can see, here was the final decoration for the cake..it became so messy after many things painted up on it...haha!but its was fun...

ARASHI's love is everywhere....:)
memory of PD

yes...i've tried to make omurice..but fail..haha!
the first mistake i made,as you can see..i'm using plain rice instead of fried rice cause not enough ingredients to do so....
second, i only use 2 eggs and it can't wrap the rice inside properly....
i'vr tried my best, with the help from dib-chan to wrap the rice but still...huh!
i'll try another one later...by myself...wish me luck dib-chan

miss you guys....bile lah korang nak datang sini...
penat aku tunggu...


eh...tetibe...
lalala~



















Wednesday, December 16, 2009

GQ MEN OF THE YEAR.....

GQ Japan presented its Men of the Year 2009 awards on Wednesday, marking the magazine's fourth time to hold the awards.

The awards go to artist and actor Tsurube Shofukutei (57), who has received multiple Best Actor awards for the movie "Dear Doctor"; Tohoku Rakuten Golden Eagles pitcher Hisashi Iwakuma (28); playwright and director Koki Mitani (48); and McDonald's Japan CEO Eiko Harada (61).

And another one.....guess who.......






the one and only.............










a man i adore sooooo much........

















no other than.........












SAKURAI SHO........kyaaaaaaaa~~~~~~~~~~!!!!!!!!!!!!!!
(according to the magazine, honorees include Sakurai Sho (27) who has been experienced a very strong year in terms of sales and popularity with his group, Arashi)

that is soooo true........



And he looks so adorable in this photo...the balance is good...all the hair,body,posing and everything...he's the only man i can't refuse to love more and more everyday.....
he always looks best in suit (not to mention his half-naked pictures which i like so much...hehe)

thanks to forgottenyears in japan_now...

source..also from: Tokyograph and amazon


Monday, December 14, 2009

kata hati.....

pada zahirnya.....
lelaki lebih kuat daripada wanita...
secara batiniah...
wanita lebih tabah daripada lelaki
dua makhluk yang dicipta Tuhan untuk saling melengkapi antara satu sama lain
kelemahan sesuatu pihak digunakan sebagai kekuatan untuk melindungi pihak yang lain
sebab itu kita sering diperdengarkan 'lelaki takkan boleh hidup tanpa isteri'
sesiapa yang menidakkan fakta tersebut sebenarnya cuba lari daripada kenyataan
demi menidakkan rasa sunyi yang berada jauh di lubuk hati....

Tuhan itu maha mengetahui maka Dia jadikan ibu daripada kalangan wanita
kerana Dia tahu bahawa wanita mampu memikul tanggungjawab untuk mengandung dan melahirkan anak....
kes bergaduh dan pukul memukul sudah sinonim dengan lelaki kerana mereka kuat dari segi fizikal...tetapi tidak mampu menyimpan sakit hati yang berpanjangan...
bagi mereka, segala kemarahan akan hilang bersama satu tumbukan....
namun wanita tidak mampu melakukan itu semua....
hanya adegan jeling menjeling, umpat-mengumpat dan paling hebat pun tarik rambut yang sinonim dengan sesi pergaduhan di kalangan wanita...
ini membuktikan wanita itu lebih kuat hatinya kerana mampu menyimpan kemarahan dan dendam yang berpanjangan......

namun masyarakat sering memandang wanita itu sebagai kaum yang lemah...
perempuan kalau menangis...biasalah...
lelaki kalau menangis....nampak macam pelik....

hidup di dalam keluarga yang seimbang, tidak dimonopoli oleh mana2 gender membuatkan aku sedikit faham dengan perbezaan yang Tuhan ciptakan di antara dua makhluk teristimewaNya....
sekuat mana pun seorang lelaki itu....bila tiba saatnya...mengalir juga airmata...
tanda kasih kepada keluarga...tanda sayang pada saudara...
sekuat mana pun seorang lelaki, kepada mak juga dia mengadu....
kerana fitrahnya...wanita itu diciptakan untuk menyokong lelaki di saat dia lemah.....




pesanan buat teman2....
jangan jadikan sedikit masalah peribadi kamu sebagai alasan untuk kamu tidak melengkapkan tugas sebagai seorang pelajar....kerana lebih ramai di antara kita yang punya masalah lebih besar tapi masing2 tahu tanggungjawab sendiri.....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tiba-tiba terkenang....insan yang paling bermakna dalam hidup...mungkin agak keterlaluan kalau aku katakan lebih bermakna daripada ibubapa sendiri....tapi, itulah hakikatnya........

Al-Fatihah buat arwah pakcik.......


Sunday, December 13, 2009

heart-ache

hari ini supposed ada parti bbq bersama ex-schoolmate dolu2
tapi entah kenapa dari pagi rasa macam malas gila
bangun agak lewat...breakfast, cuci baju then tolonglah mengemas rumah yang dah macam tongkang pecah sebab asyik tiada orang...after buat majlis kahwin kakak minggu lalu,masa banyak dihabiskan tanpa sedar...
terasa seperti sngat tidak produktif

so,hari ini berpeluang untuk rest and mengemas apa yang patut
mau jalan, pegi parti bbq pun memang malas gila
dipaksa2 dulu barulah gerak dari rumah...
sampai memang dah lewat gila...ramai yang da balik
yang stay pun cuma 3,4 orang...
itu pun sebab aku tahan,jangan balik dulu

rutin harian pada waktu malam, surf internet
dah tak tau nak surf apa...last2 buka lah balik web Japan Embassy in Malaysia
tengoklah balik scholarships yang ditawarkan...
bila tengok part AYF (Asian Youth FellowshiP) memang terus lah sakit hati
rasa frust sangat...frust gila2...
selalu pujuk hati...maybe tiade rezeki, cuba lagi tahun depan and all
but still......nothing changed

the fact that it's actually right in front of me...
the door of chances to study at Japan...right there, opened for me
but....there's always a but....a must-word for lazy student like me..
reasons: buzy with thesis project, doesn't have time to prepare the resume...the proposal and all
but again....that was all behind the 'but'....

i'm cursing myself for not being able to send the application form because of lame excuses
fitrah orang kita...cepat pasrah dengan setiap apa yang terjadi
'ada hikmah di sebaliknya...'
same answer just untuk puaskan hati sendiri
sedangkan we know better....its not a fault to give it a try
memang hikmah itu ada...tapi kenapa kita tidak pernah terfikir hikmahnya bahawa 'lain kali jangan malas....sedarlah diri ko tu sikit'...
hikmah yang selalu kita sedar adalah 'biarlah...nanti kalau pegi Jepun mesti aku akan berubah jadi budak liar, lupa daratan....'
yakin je terpilih......kenapa kita asyik nampak the negative side?



hmmmmm...apa aku merepek ni?????
biasa lah...orang tengah sewel malam2 buta memang camni....
apapun....nukilan di atas hanyalah monolog seorang insan yang sedang berada dalam misi pencarian makna sebenar erti kehidupan....
terperangkap di antara dua pemikiran yang berbeza....
antara keinginan dan tanggungjawab...realiti dan cita-cita


yang penting...stay cool in making a choice dan jangan sesekali salahkan takdir


peace to all!

Saturday, December 12, 2009

A LITTLE ESCAPE

ke hadapan saudaraku yang dikasihi...

lama tidak menulis....
rindukah dikau dengan hasil tanganku?
ku harap dikau sihat sentiasa dan gembira di samping insan tersayang
banyak yang hendak diceritakan tetapi sebelum itu,izinkan aku menyusun ayat,membentuk kata agar warkah ini tidak kekok meniti di bibir dikau....

sudah 2 minggu saya mula bekerja
ini adalah merupakan pengalaman pertama saya menempuhi alam pekerjaan
biasalah kan...perasaan gemuruh masih ada...agak sukar untuk menyesuaikan diri
bangun seawal 5.30 pagi untuk bersiap ke tempat kerja pada pukul 6.30 pagi dan pulang ke rumah pula pada pukul 5 petang.kesesakan lalu lintas memang melambatkan perjalanan sehingga kadang-kadang 30minit menjadi 2jam...
setiap hari adalah bosan kerana berulang membuat perkara yang sama tanpa hasil yang membanggakan...asyik masuk lab makanan,buat kek,kuih,pastri atau apa2 resipi yang ingin dicuba oleh penyelia...dan seterusnya makan...
ya....makan itu memang seronok...tapi ia menjadi seakan2 satu sumpahan apabila mendapati BMI semakin meningkat dengan jayanya....oleh itu,saya rasa saya terpaksa membuang satu lagi keseronokan dalam hidup ini demi menggapai keseronokan berpanjangan di masa hadapan....
hmmmm...apalah agaknya keseronokan yang tinggal......

di warkah yang lalu, saya ada menyatakan bahawa saya sangat sayang dengan kekasih hati saya sekarang ini dan juga kawan-kawannya yang lain...
tetapi sekarang ini,akibat kesibukan yang berpanjangan di antara kami berdua terdapat sedikit kerenggangan...saya agak sedih sebenarnya kerana saya amat sayangkan beliau dengan sepenuh hati.......
kawan-kawannya yang lagi 4 orang itu pun tidak mampu memujuk kesedihan hati ini...mereka tidak mampu lagi menjadi penyelesai masalah dan penghibur di kala suram.....
saya cuma mampu berharap agar hubungan kami kembali pulih selepas tahun baru ini kerana saya sudah berazam akan memulakan hidup baru bersama si dia, kekasih hati ku....

sepertinya banyak lagi yang ingin saya perkatakan di sini tetapi masa membataskan segalanya...
walaupun tiada penjaga masa yang berkaliber di sini, saya rasa cukuplah setakat ini dulu coretan saya buat kali ini...
saya perlu meluangkan masa untuk kekasih hati saya agar kami tidak semakin menjauh antara satu sama lain....
saya mengaharapkan dikau terhibur dengan sedikit coretan daripada saya..
saya tidaklah menanti sangat balasan daripada dikau..tapi,kalau dikau berasa bosan dengan hidup dan ingin melakukan sesuatu yang mengujakan, bolehlah membalas warkah daripda saya ini...........

sampaikan salam kepada keluarga.....

semoga ceria selalu.....

assalammualaikum.......

Thursday, November 26, 2009

otanjoubi omedetou Oh-chan

happy 29th....even you still looks like in your 18th
(you said it yourself...haha)
my very first love in Arashi...even before i knew Sho
he has a special place in my heart.....

you really gives your best in Arashi
even it doesn't looks so, but i know or should i say we, as your fan know what it takes for you to became what you are now....

baby ohno

sometimes you can become a dorky ojisan

and also gives a serious expression, a singer should have

and now, you've grown up became a fine man

i'm really proud of you and glad to be Arashi's fan with you as the leader
although you're not leading anything actually but you just be there is more than enough
bring arashi together for this whole 10 years and hope to continue for the next 10 years ahead
that was wonderful of you......


a great group...thanks to the leader....
to ohno satoshi, hope to see your bride soon.....*joking*

Sunday, November 22, 2009

know yourself well

just lazying at bilik gerakan FST
found an interesting quiz.....
here's the results....

Disorder Rating
Paranoid: Moderate
Schizoid: LowSchizotypal: Moderate
Antisocial: Moderate
Borderline: Low
Histrionic: High
Narcissistic: High
Avoidant: Moderate
Dependent: Low
Obsessive-Compulsive: Low
am i?????
maybe...who knows...haha
try it yourself...
not necessarily true...but still fun....
have a nice day all.....

Tuesday, November 17, 2009

KU MAHU........(2nd version)

aku mau tidur...
sambil tutup lampu

aku mau rest....

aku mau tengok 2012

aku mau upload gmbar dlm blog
sbb byk gmbr yang diambil sjk akhir2 ini....

aku mau ke Times Square...shopping2 apa yg patut

aku mau menenangkan diri sendiri

aku mau pergi berurut

aku mau berbekam jua....

apakan daya....

viva tak lepas lagi....

ongkos juga kurang ya bu...

adeh.....

Tuesday, November 10, 2009

kalau marah??????

berbaloi tak nak marah orang yang tak sedar kesalahan sendiri?
berbaloi tak nak marah orang yang asyik rasa diri dia betul?
berbaloi tak nak marah orang yang berulang kali buat kesalahan yang sama tapi dia still rasa diri dia tak buat salah (eh...ni ayt gabung utk 2 statement kt ats tu ke???xpe...kt ulang byk kali spy org bangang pn leh phm situasi ni)

lepas tu dia nak kata kita yang salah
dia nak suruh kita berterima kasih atas kesalahan yang dia dah buat
sebab sekali lagi...dia sentiasa rasa diri dia betul.....

orang macam ni memang jenis yang tak pernah nak muhasabah diri
sentiasa lah nak rasa diri dia hebat sangat,sampaikan orang lain kena ikut apa yang dia cakap

pastu bila marah siap nak ugut lagi nak bongkarkan semua kejahatan kita kat orang lain
kita suka mengumpat katanya....cakap buruk pasal orang lain
supaya kita jadi bahan katanya
supaya kita di-anti oleh budak kelas katanya
sebab kita selalu mengata pasal dia (eh...tau2 je...sbb dia buat byk benda yg mmbuatkan org ada bhn utk mengata psl dia....haha)
pastu kan...kan...suka nak kutuk diri org lain....
sebab dia rasa dia lawa and orang lain ada banyak kekurangan so,dia sentiasa rasa orang lain cemburu dengan kelebihan yang dia ada

walaupun......

pada hakikatnya...

kita tak payah pun bawak cerita pasal dia
sebab mesti akan sentiasa ada orang lain yang memulakan cerita
sentiasa ada orang yang tak puas hati ngan dia
tak payah penat2 nak cari idea untuk mengutuk sebab dari awal lagi dia memang dah jadi bahan
bukan setakat satu kelas, seluruh isi rumah pun sebenarnya nak menjalankan sesi meng-anti beliau....nak kata lagi.....ada je lecturer yang dah masak ngan perangai dia....
orang tak pernah pun nak cemburu tentang perihal kecantikan dia...
sebab orang lain ada kerja lain nak buat (tesis tak siap lagi la....) selain daripada menghayati tubuh badan beliau dengan teliti...
yakin je kata diri tu lawa...tapi mengapakah ko sentiasa berasa insecure??????

so,tak payah nak ugut2 orang lain sedangkan seisi kelas pun memang suka berkata hal orang lain....biasalah kan...xoxo~
ye....classmate saya memang suka bergossip...kelasss lah you all!huhu......

tapi....
dia tak pernah nak tau semua tu....
sebab biasalah...once again...dia sentiasa rasa diri dia betul....
tak paham bahasa....tak kena ajar kot (aku malas nk sentuh psl ajaran mak bapak sbb mak dia terlalu baik untuk dituduh sbg 'tak reti jaga anak'....kesian mak dia,cmna lah boleh dapat anak macam tu....)

orang macam ni haruslah diberi pengajaran sikit....
sekali sekala haruslah ditempik....baru dia buka mata sikit
kalau asyik marah takat pendam dalam hati...takat baling2 barang (jelingan manja kat dib....huhu)...memang dia takkan tau punyalah......

benda yang da banyak kali dia buat....orang rasa marah
pastu buat kat semua orang pulak tu...bukan buat kat sorang je....
tapi orang lain tak suka>>>pendam je>>>sakit hati>>>dia ulang buat benda yang sama
sabar itu separuh daripada iman tapi sabar pun ada tahap juga......
kena ada orang yang bersuara...baru dia tau langit tu tinggi rendah....
masa ni lah sebok nak korek semua kesalahan orang lain buat bahan nak balas balik...huhu...hai lah manusia.......







sekian untuk kali ini...
minta maaf kalo entry putar belit......
hanya orang yang paham bahasa je boleh paham maksud entry ni......


mari dengar lagu Arashi...yayy!!

Thursday, November 5, 2009

a little chance

just came back from campus
planned to search for some journal (my home's internet connection is suck!)
and revise for tomorrow paper...yeah!wonderful...
fully prepared!
at the end...nothing as usual

also went to see my supervisor (although not in the list)
she's willing to come straight to the campus after having a seminar at Damansara (otsukaresamadeshita Dr.)
good supervisor,isn't she.....???
shared many things since all of us ware gathered after a long time (me with 2 other friends under her supervision)...
and also make my dream come true to eat Pakapau at Jati
different from my imagination..never mind...its not that i can't eat it at all.....

am really tired but it was fun
maybe after don't go out socializing for quite a long time (after exam started...yeah...i love people),
its fun to talk about many things with others....and of course a discussion about Arashi (thanks meme-chan for accompanying me...)

don't know what to do after back home
then reach out my camera to take some random photos..

the printer is really useless and i made it looks even horrible

so random...how messy my so-called meja solek is...
am i too tall to take a picture from this angle??

from the window of my room..looks sad...like i'm trapped inside

the kids playing badminton.
i wanted to expose myself a bit and take a better picture but i was too sexy to go public at that time...
nothing attract me until i heard "kau jadi Lin Dan" and a few minutes later "Lin Dan da kalah" haha....
i always love Lin Dan...he's very good...and hot^^

i like to make people jealous...right meme-chan????hehe.....

the best shot of the day!
but the angle is not right i think...
look how clean Desa Anggerik is...hehe


Sunday, November 1, 2009

waiting for a guidance

such a mess!
that's all can describe my full condition right now....
doesn't really have any motivation to study for my exam tomorrow..(a really tough paper)
we'll not get anything until we make the first step forward...
i know that...clearly...but why am i refusing to take the first step??????

nande????
dare ga....oshiette kudasai.....





cause i'm lazy enough to do anything....
today....


many messages coming saying good luck and all
but....its just that....
i'm afraid though...the fact that this is my very last final exam as a degree student
i don't have this moment to repeat again (except if i'm fail...oh God...its a nightmare!!!)



but can i request for this moment to fade away just like that????
without me doing anything about it......





how selfish i am..........

Friday, October 30, 2009

KU MAHU........(SiTea...pnjm tjk lagu jap)

aku mahu membuang masa.....

aku mahu berhibur.....

aku mahu baring2 tanpa arah tujuan smbil dgr lagu kuat2.....

aku mahu ulangkaji semua clip Arashi......

aku mahu keluar.....

aku mahu tengok wayang...

aku mahu berkaraoke.....

aku mahu pegi kinokuniya beli majalah Jepun yang haram aku nak paham...

aku mahu pegi makan ramen.....

tapi......

CHAPTER 2 THESIS X SIAP LAGI
MINGGU DEPAN EXAM!!!!!

sob...sob...sob....






x apa shida....last ni......tahan ja lah......
okla....mau tgk Arashi yg Dib baru download....lalala~

Thursday, October 29, 2009

mentally off....

random..
don't ask for some educational-like study during this hour.....


i nearly...really close to give up for my plan to further study at Japan
but finally...with the guide from Him and help from people around me, i realized it is something worthy to try and i know....clearly that it is the only thing that i really want to do with all my heart.....

what makes one a bad student? its all about attitude....think it yourself....
and what makes the other a good student? because they want to.......

study week...yakah????
not realizing.....the very last study week moment in my life as a degree student here at USIM

what is the feeling of a final year student who struggling with her thesis writing instead of studying for the final exam...

the feeling of adultery......~~~~??????

Saturday, October 24, 2009

semua berjalan lancar

berkat ketekunan seorang pelajar, beliau sudah menyiapkan hampir 3/4 daripada discussion tesis beliau......
berkat ketekunan seorang pelajar yang berjalan kaki ke kampus seawal jam 9 am (awal kerrr???) beliau merupakan antara beberapa orang terawal yang mendapat tahu bahawa dateline thesis writing ditangguhkan lagi sehingga ke 6 November....
berkat ketekunan seorang pelajar jugalah beliau berasa terlalu seronok pada hari ini kerana dapat membuat thesis writing dengan tanpa tekanan juga bermain getah bersama rakan2 di perkarangan foyer fakulti pada petang hari....

ya.....itulah saya....
pelajar tahun 4 yang sentiasa ceria....
macam tiada efek sahaja tesis itu terhadap saya...
bukan tiada efek ya kawan2, cuma malas mau meng'efek'kan diri...
apa guna tension2 menghadap laptop berjam2 tapi tiada hasil?
lebih baik kau bertenang...tengok movie jap...dengar lagu...cabut bulu ketiak (eh...sensored pulak...) ataupun pegi solat sunat kemudian baca quran.....
kan lebih molek......
kalau tiada movie or cerita best, sila hubungi saya....
saya sedia membantu.......

saya pun pernah juga berada dalam tension state di mana otak tidak boleh berfungsi dengan baik dan semuanya menjadi serba tak kena...
baca jurnal tak paham...nak buat ayat tak jadi...laptop pulak asyik buat hal....
kesimpulannya...ambeklah masa untuk diri sendiri..
dengar lagu sambil baring2 sampai tertidur..tak pun, lepak sorang2 tengok Arashi...tak pun pegi lah bergossip kerana ia adalah aktiviti paling berkesan untuk mengurangkan tekanan (jangan ikut ini di rumah ya adik2...)

kesimpulannya.....
work smart....don't work hard...
seperti kawan2 yang telah bersama2 menghabiskan masa seharian di kampus pada hari ini walaupun hari sabtu....bersama2 bermain getah dengan penuh kegembiraan setelah penat memerah otak menyusun ayat......


I LOOOAAAIIIKKKKEEEEEE

Saturday, October 17, 2009

TERASA INGIN MENULIS

ustaz aku masa sekolah menengah dulu pernah berkata bahawa 'kalau' itu adalah perkataan syaitan...
masa tazkirah maghrib...aku ingat sangat sampai sekarang coz at the moment dia cakap camtu..terus aku terkesima sebab aku memang suka cakap 'kalau'...
contohnya....'kalaulah aku buat ni dulu.....'
maksudnya...kita seolah2 tidak mensyukuri apa yang kita ada sekarang dan selalu berada dalam penyesalan...dikhuatiri kita akan menyalahkan takdir.....
so,after dengar camtu...aku pun rasa takut nak guna perkataan 'kalau'

bila dah besar ni...terasa macam banyak sangat penyesalan disebabkan kesilapan yang kita buat di masa lampau.....
tapi sentiasa ingatkan diri supaya 'keep moving forward'
no 'kalau...kalau..'
the only thing yang membuatkan aku boleh menjauhi perkataan 'kalau' ini ialah thinking for the future...early planning orang kata

bila dah planning2 tu...terasa macam tak sabar pula nak ke masa hadapan nya..
sampai apa yang ada depan mata ni pun hampir diabaikan...
terasa indah sangat masa hadapan tu...
merancang memanglah senang kan...indah belaka lah kononnya....
takkan nak rancang benda yang tak best kan....
tapi kita hanya mampu merancang..Tuhan menentukan...
yang mampu kita buat...keep moving forward

banyak sangat benda nak buat...
banyak sangat tempat nak pergi...
sebab selama 22 tahun aku hidup di dunia ni, aku masih belum buat apa2 pun yang boleh dibanggakan...
aku perlukan turning point untuk sesuatu yang lebih besar....



apa2pun...entry ini adalah khas untuk diri aku sendiri yang masih berusaha melawan kemalasan menyiapkan thesis writing...terlalu banyak berkhayal kot sejak akhir2 ni...tu yang tak berapa betul tu......

Friday, October 16, 2009

aku kecik ati....

ENTRY DELETED
UNTUK KEMASLAHATAN UMMAH....*peace*



moral: jangan tulis entry masa tengah marah....huhu

Monday, October 5, 2009

KITA~~~~~~~~~~!!!!!!!!!!! (read in japanese language...)

mecha ureshi!!!!!!!!!!!!!

nande?????

the Asian Youth Fellowship is out!!!

meaning that....i have a chance to further my study at Japan

yatta!!!!!!!!!!

for those interested...................

please...........check it out yourself.....sorry for being greedy^^

go to Japan Embassy in Malaysia's web
(they also have for other Asian countries such as Indonesia,Myanmar,Philippines etc.)

just checking the form while listening to Arashi's 5x10....kimochi~~~seems like they encourage me.....lalala~

when my mp3 switching to sakura sake.....just imagine how maximum my excitement there....

the form's a bit difficult especially at the essay part about the proposal

but anyway....i'll try my best!

ganbarimasu~~~~~~~~~~




(tak faham sudeehhhh)

Sunday, October 4, 2009

susah betul la...

sangat sakit hati malam ini rasanya
mengapa????biarlah hanya aku dan Dia yang tahu...
kang jadi kontroversi tak pasal2....

cuma nak cakap pada semua...tolong jangan mensia2kan kepercayaan yang orang lain bagi kat kita
bukan senang nak percaya kat orang,lagi2 zaman sekarang ni...

aku ni tergolong dalam golongan yang sentiasa meragui...
i'm always in doubt...about everything....
especially to people...if i were to give a point of my trustfulness to other,i'd say it only 40%
why???because its a world that put me in such a situation...its an environment that create such a feeling of awareness for all the time....

i can be friend to anyone..but the bond is different...of course people have different perspective, way of life which expressed through the way of thinking and act...and that may be a cause for me to think that people may have a different value in life...
once you befriend with someone,eventually you'll know what kind of person he/she is....

for me,to make a friend with someone...i must feel really easy with a good atmosphere when we together...if i'm not having that kind of situation when i'm with someone,its definitely a No Good (NG) ...
feels like i'm forced into the relationship...its not what friendship or any relation should be....

so,its annoying...really annoying....when some people who we don't like, take an advantage to us despite our kindness...its a big regret for not being able to say 'no' to a request which we don't feel like doing!!!!!
and in the end...its us...who endure all the pain and regrets while the other damn human being is enjoying a good life he/she has (maybe....)

Thursday, October 1, 2009

senyum dalam kesejukan

"mood raya masih 'on'
open house masih ada
kepala serabut banyak asaimen
puasaa 6 jangan lupa"

ambek aku punya pantun 4 kerat...
nampak sangat ketidakada'bakat'annya (pandai2la baca)

balik raya mendapati bahawa badan naik dengan bersungguh2
tapi keinginan untuk meneruskan pembelajaran mengapa tidak naik bersungguh2 jua???
kesimpulannya....aku harus memulakan gaya hidup yang sihat...bersenam macam biasa,jogging dengan bersungguh2 supaya badan dan otak serta minda juga semuanya akan mengembang secara sihat

hari ini hari khamis...jadual adalah free dari sebarang kelas kecuali kelas jepun pada sebelah petang...anggaplah itu sebagai satu peluang
duduk di lab sorang2 ditemani kesejukan aircond yang melampau tapi mampu menyejukkan jiwa yang sedang gundah gulana kerana due date thesis hampir ke penghujungnya....
sebelah pagi buat thesis,petang pula buat ulangkaji jepun sikit (read:kerja yang tertangguh)

bila otak terasa agak kepenatan,mula melayari internet membaca sedikit info dan bahan2 hiburan yang ringan...
sudah pastinya pilihan utama adalah berkaitan makanan halal (oh ya...sangat kagum apabila terjumpa beberapa restoran di jepun yang menghidangkan makanan halal....excited gitu!)
dan juga sesuatu kemestian untuk menjenguk berita tentang Arashi yang terchenta.....
(lagi bertambah gembira sebab inoue mao akan menjadi guest dalam arashi no shukudai-kun 12oct nanti...meme-chan,tolong download...yoroshiku onegaishimasu~)

masih bertahan dalam kesejukan,tapi mood sudah bertukar menjadi bertaambah ceria....
teruskan perjuangan...
owh....aku suka hidup ini......
sungguh seronok kalau kita seiringkan kerja yang penting sambil mengekalkan mood yang baik.....<3

Saturday, September 19, 2009

quick update-malam raya@KLIA

sedang menahan mengantuk sambil melayari internet di ruang perlepasan tingkat 5 Kl international airport kerana ingin bermain2 dengan kelajuan internet yang sudah lama dirindui...macam orang jakun x pernah main internet (owwhh...fahamilah kalian bahawa batin saya sgt terseksa kebelakangan ini kerana tak dapat melayari internet)
tiba2 tadi bateri laptop off so,rush la p cari mana2 port yang ada plak (baca ikut sukukata...camana tah mau eja...)
tempat full siot....geram lak aku..time2 ni lah ramai orang nak balik...
tapi tak apa...kita cari lagi...last2 jumpa port memang best tapi ada pulak sorang pakcik tdr ats kerusi bersebelahan dengan plak....
ok,tak apa...kita tabahkan ja hati duduk di kerusi sebelah lagi...posisi aku sekarang ni adalah sedang menghadap pakcik tersebut,seolah2 sedang merenung beliau yang tidur dengan nyenyak...owh...maafkan saya pakcik


apa2 hal...kita dinner dulu...ketahuilah bahawa makanan saya itulah yang paling banyak sekali...dah lama aku ngidam makan mcD..start awal ramadhan lagi...konon nak menghormati bulan ramadhan la,taknak makan mcD....sebenarnya....tak berkesempatan nak pergi..huahuahua


aiman paling excited malam ni...sampai dua kali pi anjung tinjau tu...tapi memang best la anjung tinjau...baru buka rasanya...memang boleh nampak kapal yang nak berlepas...port tidur pun adalah sangat sesuai.tak ramai orang dan kelam2 suram gituuuuu

Putri syahid paling awal...penangan ubat sakit tekak katanya...tapi terpaksa dikejutkan sebab pak guard nak tutup area anjung tinjau tu...ala...cakap ja lah malas nak jaga sebab anjung tinjau memang agak jauh dari kawasan utama ruang legar tingkat 5

inilah gaya terlebih excited nak raya esoknya...abaikan background itu..beliau sedang seronok menonton cerita omputeh

tadi dia lah yang paling excited...dah kul 2 ni,dia pun ikut nak syahid sekali..siap bawak kluar towel buat selimut...huhu...taknak kalah ngan bangla (waaa...bangla nek MAS....kagum gak r...ke airasia tak sampai bangla???)

hmmm...dah pukul 3...mata pun tetiba ngantuk...perlukah aku tidur???tapi takut terlajak pulak...pukul 5 nak kena bangun...nak mandi sunat lah katakan (tapi cam sejuk lak...)...pastu nak tukar baju raya,mekap segala...kul6.30 da kena masuk departure hall...then 7.30 i'll fly without wings...hehe

Thursday, September 17, 2009

bila nak dekat raya........

biasalah kan,kalau nak raya ni...macam2 feeling kita ada
masa tengok iklan raya pun aku leh nangis...
contohnya tadi,masa tengah tengok iklan raya pasal TM kalo tak silap...yang si pieere andre ngan fatimah jadi anak beranak lam tu...cite pasal anaknya tak dapat balik sebelum raya sebab ada kerja then dia baliklah pagi raya ....
benda simple macam tu...pun aku boleh tersentuh hati...
mungkin sebab aku pun akan balik pagi raya kot..tak macam sebelum2 ni,malam raya tu dah bizi da siapkan apa2 yang patut...
cuba kalo iklan ni dia tayangkan masa bukan raya,mesti takde de nak feeling2 ni....lagi gelak2 ada la.....


bila nak dekat raya juga lah aku jadi sangat malas....
malas dalam erti kata yang tak patut2...
malas nak makan..malas nak keluar...dan malas segala2nya...
tadi masa buka puasa,aku just makan megi dan ayam goreng yang aku beli masa g giant after cucuk duit tadi (eh..kata malas nak kluar...ini emergency kes la Bedah...)
memang takde hati sangat nak makan sedap2..
cuba ko tanya masa awal2 or tengah2 bulan puasa dulu, pantang ada offer g bazaar terusssss angguk....


masa2 ni jugaklah aku ada sindrome kemurungan..
taknak bercakap ngan orang lain...kurung diri dalam bilik...
malas nak ambik tau hal sekeliling...
tak tahu kenapa tapi semenjak dua menjak ni,aku jadi malas nak layan macam2 kerenah orang...bila hal dah jadi macam ni,mulalah aku nak mengungkit segalam macam kejahatan yang orang dah buat kat aku....tapi dalam hati je la...takkan nak lepas semua depan orang tu kan...aku masih boleh mengawal emosi agar tidak sampai ke tahap itu lagi....


kalau ikutkan kedudukan kewangan aku sekarang, aku boleh dikategorikan sebagai 'selamat tapi cukup2 makan'...hal ini seterusnya mendorong aku untuk lebih berhati2 dalam berbelanja...beli hanya barang yang memang betul2 diperlukan sahaja...
tapi,dekat2 nak raya ni,pantanglah nampak benda best, mesti nak beli...
macam tadi masa kat giant,nampak selendang yang macam best..terusssss beli...sedangkan tak tau nak pakai bila...lepas beli tu baru teringat yang aku nak beli beg baju tambahan sebab beg yang lagi satu aku da hantar balik rumah masa cuti dulu.so, kira penting lah kan....terpaksalah beli jugak walaupun dah over-budget....pastu menyesal tak sudah....hmmmm...


nak dekat2 raya ni jugalah aku rasa lambat sangat masa bergerak
nak tunggu buka puasa pun rasa macam lambat gila walaupun pada hakikatnya,aku menghabiskan masa setengah hari itu untuk tidur
2 hari rasa macam 2 minggu...
macam nak tunggu kuliah Food Analysis habis je...eh,yeke?lalala~
seksa tau...seksa...banyak je kerja yang boleh buat sebenarnya...report bakery melambak...tesis writing tak start lagi...tapi kan...orang da nak raya ni,mana ada feeling nak buat kerja lagi cekguuuu....
dulu masa tengah bizi ngan macam2 kerja..dengan testnya...assignment..presentation..lab work...rasa macam nak bernafas pun tak sempat...masa tu juga lah ko nak bersempit2 mencari ruang untuk berhibur...sekarang ni,bila dah ada masa kosong yang banyak,nak berhibur apa lagi???semua benda dah buat...internet pun macam kena sumpahan je...lammmmmbattttt gila!
tu lah...lain kali...ingat 5 sebelum 5.....


dan masa2 nak raya ni jugaklah aku terasa lonely...ye lah..orang lain da nak balik...aku still lagi terperap jadi pekasam kat nilai ni....
ni lah padahnya kalau nak sangat balik lambat...ni bukan alang2 lambatnya...ni balik pagi raya...kalau balik subuh2 takpe lagi...ni tak...sampai rumah orang dah nak tutup dah open house...hoho...
pada saat2 macam ni...ARASHI memang tak dapat menjadi pengubat hati..ceh~
walaupun hari2 kosong aku ditemani ARASHI, tapi diorang still tak dapat mengganti keseronokan untuk balik kampung...lainlah kalau tetiba diorang muncul betul2 depan mata aku kan...raya pun aku boleh lupa kot...hehe


tapi,walau apapun,raya tetap raya...balik lambat ke...awal ke...yang penting balik,dapat sambut raya dengan family tu pun dah kira syukur sangat dah tu..

kepada yang balik beraya...have a safe trip...
kepada yang tak balik beraya...jangan sedih2..pi lah cari siapa2 geng yang tak balik beraya...round2 rumah lecturer ke,kengkawan yang tinggal dekat2 ke....biasalah kan..masa muda ni lah kita kena rasa macam2 pengalaman dalam hidup,walaupun kadang2 ada ibubapa yang tidak memahami,tapi jangan lupa untuk call minta maaf di pagi raya.....nanti sejuk lah hati diorang tuh....huhu

kepada semua kawan2, readers, bloggers and all muslimin and muslimat
SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI
kalau ada sesapa yang terasa hati dengan tulisan2 di blog ini,harap dimaafkan segala kelemahan...maaf zahir batin orang kata...

Friday, September 11, 2009

makan free


ada banyak benda untuk diupload
ni masa majlis buka puasa pelajar2 sabah bersama ketua menteri di PWTC khamis lalu (10sept)...
mari aku hidangkan dengan gambar makanan yg lazat dulu....hehe...agak2 tak tahan tu kan..p men jauh2 la a....huhu
majlis ni memang best..makanan dia pun sedap2 belaka dan juga dalam kuantiti yg banyak....ni pun x habis ni...kalau ikutkan,mau saja aku habiskan tapi segan...haha!tu la kan,lain kali kena makan sekali ngan pompuan semua...huhu

apa yang lagi best...semua orang cakap sabah dalam tu...of course lah kan...semua orang sabah...dan memang sangat ramai orang okkkk...macam2 ragam...macam2 fesyen...walaupun aku ni boleh dikira senior yang mau expired (maksudnya final year...),terasa macam masih budak2 lagi...apa x nya,tengok pakaian org2 yg datang....ex-smakkian jugalah yang paling humble...hehe

agenda majlis ni pun ok juga...ada tazkirah sebelum berbuka...aku lupa pula siapa nama ustaz tu...ustaz yang dalam rancangan kalam suci astro oasis tu...best lah tazkirah dia...lucu...ataupun...aku yang memang sudah terlalu lama x dengar tazkirah secara live???huhu....pas berbuka,solat maghrib then makan nasi...pastu solat isya dan terawih....ingtkan penuh lah tempat solat kan...tapi bahagian pompuan separuh ja yang berisi...hehe...ramai pegi the mall kot...









buka puasa FST Food Biotech final year, Jumaat 11sept...
dua hari berturut2 aku makan free...rezeki lah katakan....
layan gambar ja lah....malas nak tulis2...


intro...buka puasa ngan air n kurma lu....pastu maghrib jemaah...mesti org yang lalu lalang cam pelik je orang jemaah kat foyer FST tu kan...hoho

da start da.....aku rasa cam lama gak en.zul tunggu c faiz tu amk makanan..

budak2 pompuan cam bese la kan...makan aiskrim lu...hoho...

ni je la kot yang mampu tunjuk kat sini..
malas la nak upload banyak2....semalam aku tak tidur sampai subuh semata2 nak upload gambar2 kat facebook...so,siapa2 yang teringin nak tengok lebih lanjut gambar2 tersebut, sila lah ke link ini

.










Monday, September 7, 2009

YATTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ureshiiiiii.....
cho ureshiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!
my Arashi's tshirt for 5x10 concert have just arrived today
it's already arrived at Malaysia for about 3 or 4 days
original from Japan.....how wonderful is that....
this is all thanks to 56th_avenue
for her willingness to accept the last minute order from my friend...hehe
so.....here are the pictures

the original with the plastic...still~huhu

dib's and mine....front and back written ARASHI Anniversary Tour 5x10

the concert schedule and venues starting with the Kokuritsu on August 28-30 (Matsujun's birthday...)
the restless arashi until January 2010 (hope no other wild gossips to hear in between their tight schedule after this..hehe)

ARASHI's symbol at the bottom right on the back of the shirt....similar with the kanji's word...

yeah...call me crazy cause i am...look at the tag!huhu...

thanks to Johnny & Associates(arashi's company lable)

once again.........ARASHI...ARASHI...FOR DREAM....


quotation from the 5x10 song....

"zutto...zutto...kokoro ni arunda"

Sunday, September 6, 2009

kau buat...apa yang kau dapat?

telah mengurangkan pahala puasa sendiri pada hari ini kerana meng'escape'kan diri untuk kelas fermentation technology pada pukul 10 pagi ini...
saya tidak sengaja cekkkgguuu...saya sakit perut tadi..
lama aku bertelur dalam tandas tadi...tapi hasilnya tiada...perut ja yang sakit lebih...adakah kalian faham kesakitan itu?????

tiba2 teringat untuk menulis pasal benda ni....
siapa yang biasa meniru semasa exam?
kalau ikutkan sejarah aku sebagai pelajar,aku bukanlah tergolong dalam golongan yang suka meniru....
semasa zaman sekolah menengah lagi...memang sangat anti dengan orang yang meniru
selalu berfikir "apa guna datang belajar kalau exam pun asyik lah meniru"
mungkin juga sebab pelajar kelas aku tiada yang meniru semasa exam
or...kalau diorang buat pun mungkin aku tak perasan la kan.....
bagi aku,orang yang meniru ini adalah orang yang berfikiran pendek
hanya memikirkan tentang kesan jangka pendek sahaja....
mungkin beliau fikir...bila meniru,result tinggi...orang puji...transkripsi pun lawa..straight A la katakan.........

tapi...masuk universiti...
aku terkejut dengan suasana exam yang dipenuhi dengan tiru-tiruan...hoho
bukan exam besar (sapa berani meniru dalam dewan...)
tapi ujian bulanan mungkin...ujian mid-sem mungkin
aku masih ingat lagi...first time ambil test semasa first sem untuk first year (lupa subjek apa...kimia or fizik rasanya...)
nampak kawan yang agak boleh dipercayai dari luaran (mungkin dari segi penampilannya yang bertudung besar kot...) dan dalaman sedang meniru bersama sorang lagi member yang lebih kurang.....
sangat terkejut...dah la meniru secara lisan, tak cukup dengan tu,dia g bantai baca nota pula...
masa tu, aku bukan tergolong dalam golongan yang meniru lagi...sebab itu lah result first year aku agak memberangsangkan....
sekarang ni, Tuhan nak tunjuk balasan untuk orang yang meniru...pasal tu result cam orang tak betul jawab exam.....

aku pun tak ingat semenjak bila aku terjebak dalam kancah peniruan ni...
owh...saya meniru adalah tidak pernah membuka nota dan menyalin bulat2 apa yang ditulis di dalam nota....
saya meniru dengan cara berbincang dengan kawan (meniru juga namanya....)
semasa ujian,seboleh2nya...aku tak nak meniru...sebab aku akan rasa diri aku bodoh
apa guna masuk kelas?apa guna baca nota?apa guna buat assignment?apa guna bayar yuran mahal2?

memang sangat tidak bangga apabila dapat A disebabkan meniru...
dan semstinya...aku juga sangat tidak hairan dengan orang yang membangga2kan A beliau hanya kerana beliau adalah tukang tiru yang tegar
kalau dapat B ataupun C hasil usaha sendiri itu adalah lebih dibanggakan sebab aku akan selalu bermonolog "padan muka kau shida...berlagha dengan arashi ja..." dan aku akan sedar kesilapan sendiri dan tingkatkan usaha, insyaAllah...
tapi kalau orang yang dapat A sebab meniru...apa agaknya monolog beliau????
mungkin "yesss!dapat A...pasni boleh meniru lagi"
atau "eleh...aku tak study pun dapat A...diorang yang asyik study 24h dapat B ja..."
jadi....apa yang kau boleh dapat dengan A kau itu????

mungkin kau boleh cari kerja dengan A itu...
kau boleh 'frame'kan transkripsi kau itu...
kau boleh dapat pujian dari orang lain...
tapi yang sebenar2nya lah....APA YANG KAU DAPAT???
selama bertahun2 habiskan masa menuntut ilmu....APA YANG KAU DAPAT??

mungkin juga kerana sistem pendidikan sekarang ini yang terlalu mementingkan gred untuk mencari kerja telah 'memaksa' kebanyakan pelajar berfikiran macam tu...
ya lah....takkan majikan nak tanya masa interview "awak dapat result baik macam ni sebab awak meniru ke?" diorang tak ambil peduli pun...
ada ja yang cakap "who cares???meniru x meniru...yang penting result ok...dapat kerja...yang kau tu baik sangatlah konon tak meniru tapi result teruk ja..jadi cleaner ja la..."

cleaner pun cleaner la...bukannya haram pun kerja tu kan...
yang penting kita jujur dengan hidup kita sendiri
aku tak pernah rasa...macam mana hidup bersandarkan usaha orang lain?
dan aku pun tak nak rasa...apa guna kita diberi nikmat kehidupan kalau kita sendiri tidak berusaha ke arah itu?

apa yang kita belajar sekarang ini akan digunakan sepanjang jalan dalam hidup kita...
bukanlah maksudnya hari ini aku buat titration...lagi 10 tahun kemudian aku pun akan buat titration ja...apa yang aku nak titrate pun aku tak tau....
maksudnya...di sebalik ilmu itu pasti ada yang tersirat...ilmu Tuhan kan luas,dalam pengertiannya...sebab itu kita tidak boleh hidup bersandarkan ilmu daripada buku sahaja...
ini kalau buku pun tak baca...exam pun meniru...memanglah kau tidak akan dapat apa2...dapat A ja la.....
kalau kita belajar dengan baik..jawab exam dengan betul tapi still tidak dapat result dengan baik...at least kita tau apa itu kekecewaan...takkan kita nak berterusan mengalami kekecewaan dalam hidup kan....mestilah kita pun nak rasa kejayaan so,kita pun belajarlah lagi...lagi...dan lagi....

aku pun meniru juga (pengakuan berani)...
jika dan hanya jika orang sebelah aku masa ujian adalah meniru...dalam erti kata lain,berbincang secara haram....
tapi aku belum pernah sampai tahap tiru bulat2 daripada nota tapi still lagi dalam kategori meniru kan.....
pesanan untuk diri sendiri,sudah2lah meniru tu....
kalau takut dapat result rendah....baca buku...bukan ambil jalan pintas




no offense.......
okeh...nak pegi kelas genetic engineering pulak....ciao!

Saturday, August 29, 2009

marathon TAG......

so busy lately (yolahhh...sempat pulak ko merepek2 ngn hal tiket)
dengan presentation last minit nya...runsing hal tiket...my baito (part time work) and of course,my lovely ARASHI....
jadi sangat tiada masa mengadakan blog visit....yanti sound dulu baru buat...huhu

so...here we come...two tag to finish!!!!

first.....

1. siapakah nama kawan rapat anda sewaktu kecil?

banyak...dulu kecik2, semua boleh jadi kawan rapat...yang penting main mesti sama2.budak kecik kan naif sket...hoho...

2. apakah permainan masa kecil yang anda ingat?

hoo..banyak juga..paling best rounders ngan galah panjang..oh! main getah jangan dilupa...muahaha!port adalah selalunya rumah aku...kalau main galah panjang or rounders selalunya akan menggunakan gelanggang badminton depan rumah pakcik.itupun gilir2 dengan orang kampung yang main sepak takraw (ehh..kata gelanggang badminton,napa main takraw lak??besela....serbaguna...).
main sampai nak maghrib...nak tunggu mak aku jerit2 suruh balik dulu baru balik..tu pun nak kena jerit sepuluh kali...
dahla rumah aku tu boleh dikategorikan sebagai agak jauh iaitu seberang jalan dari gelanggang tapi mak aku je la yang suka jerit2.....mak orang lain takde lak...hoho

3. kalau anda bergaduh dengan kawan anda...

biasalah...budak kecik gaduh,perkara utama adalah sesi jeling menjeling..pastu hasutan demi hasutan untuk menarik pengikut masing2..haha.
aku pernah terlibat dengan 2 pergaduhan besar masa sekolah rendah...
first masa darjah berapa tak ingat...darjah 4 kot...ada 2 geng besar dalam kelas aku ni...satu ni diketuai oleh sorang kawan aku yang memang nampak sangat jeles dengan aku..ok...ini bukan direka2 tapi cerita sebenar...zaman sekolah rendah,aku dikenali sebagai pelajar yang agak pintar dalam batch aku...(the only student yang dapat 5A during UPSR in my batch...tiada niat riak...cuma menceritakan hal sebenar...hoho)
pastu ntah macam mana pergaduhan ni bermula,pastu dia nangis sebab apa tah...sakit hati kot..pasal tu guru kelas datang.kena pula guru kelas tu memang bias sebab dia memang suka dekat budak yang jeles ngan aku...so,kami lah yang kena teruk...dipersalahkan lah...sedangkan dia nangis sebab dia terasa yang kami mengumpat dia sahaja sebenarnya...dia nampak kami macam tengah tengok dia dan bisik2...terussssss lah nangis....tak paham aku..
but now,still kawan lagi..in fact dia adalah the one of my friend yang aku still contact...yang lain mana tah.........

satu lagi story..masa tu darjah5...kami gaduh dengan darjah6...ni lagi dahsyat...satu kelas gaduh sebab apa tah...sebab ada 2 orang pelajar pompuan darjah6 ni suka dekat 2orang pelajar lelaki kelas kami..siap bagi surat bagai...tapi muka tak lawa...gedik je lebih...pastu 1 kelas kami tau diorang bagi surat then 1 kelas tu lah reply surat diorang...apa lagi...naik angin la kan....hoho...kelas kami terletak di bangunan berhadapan dengan bangunan kelas darjah6 masa tu...pastu gaduh2,jerit2 melalui tingkap..memang dahsyat...perlu diketahui bahawa sebelah kelas darjah6 adalah bilik guru dan sebelah kelas darjah5 adalah kelas darjah4...yang peliknya,bila tanya cikgu dan pelajar darjah4...diorang kata diorang tak dengar pun orang jerit gaduh2....sampai sekarang aku pelik...ataupun adakah itu hanya konspirasi semata2????ngehehehe.......

4. di kawasan manakah yang menjadi tempat feveret anda bermain?

di rumah aku,gelanggang badminton kampung aku....ataupun kalau di sekolah...semestinya berlari2 sekeliling sekolah,tak pun budak lelaki suka main bawah kolong....hihi~

5. apakah cita-cita anda masa kecil?

standard la....doktor dan cikgu...owh..pernah sekali aku tulis dalam profil,aku nak jadi peniaga...macam peniaga yang jual sayur di pasar tu sebab aku rasa best bila tengok diorang masukkan sayur dalam plastik...huhu

6. apakah kartun atau rancangan tv yang anda gemari dan masih ingat sampai sekarang?

the only kartun yang meninggalkan memori palinggggg dalam adalah sailormoon...sebab dulu2,tv rumah aku tak jelas sangat siaran..entah channel apa tapi channel untuk sailormoon tu memang tak dapat lah...so,selalu curi2 tengok di rumah makcik aku...makcik aku ni pulak jenis yang sombong,tak suka kami tengok tv di rumah dia so,bila dia bising2..selalulah kami dimarahi oleh mak aku...adeh~
kalau rancangan tv tu....aku memang suka tengok drama dari kecik...kartun tak sangat,kecuali sailormoon tadi tu dan kartun disney....drama yang aku ingat sangat adalah drama yang bertemakan lagu kathijah ibrahim tajuk apa tah....lupa....

7. makanan ringan apakah yang akan anda borong di kedai?

emmm...aku dari kecik tak suka junk food...jarang makan keropok...kalau ada pun mesti makanan biskut yang ada cecah coklat....

8. nyatakan seorang rakan zaman kanak2 anda yang anda teringin sangat nak jumpa sekarang

nak jumpa semua boleh??????

9. apakah gelaran anda masa kecil?

shidacomel....eh...shida je....kecik2 dulu tak comel lagi kot..hohoho

10. nyatakan seberapa banyak rakan blogger anda yang anda ingin tahu zaman kanak2nya....

wana ko buat!
yang lain...ermmm..sapa2 la....


second...
why girls love flowers...

woooaaa...salah orang ko tanya ni yann...
emmm..kalau pasal bunga ni,aku tak suka sangat kalau orang bagi sebab tak tahu nak letak mana...tapi kalau ko bawa aku pegi jepun masa musim bunga mengembang....konfirm aku terus bermastautin di sana (saja cari alasan nak g jepun..hoho)...
bagi aku, aku suka tengok bunga...suka juga bunga untuk menghias tapi tak gemar sangat kalau diberi bunga....eemmm...tengok keperluan kot....tidaklah benci tapi tidaklah suka sangat pun...
so, these are the reasons;

sebab bunga ada bermacam warna

bunga yang mengembang mekar boleh membuatkan hati juga mengembang kegembiraan

ada bunga yang baunya harum....best!

sesuai digunakan untuk menghias...pompuan kan suka kerja2 menghias ni....

pompuan yang suka tanam bunga, terutamanya ibu2...sebab diorang bosan duk rumah x buat apa2...takkan nak buka dusun buah2an depan rumah kan....

dah kalau dating lelaki asyiklah bagi bunga...so,terpaksa lah pompuan pun jadi suka ngan bunga kan...cuba ko bagi tiket melancong g jepun ke...rumah sebijik ke....konfirm tajuk tag ni tukar jadi "why girls like money and materials????"..muahahahahhaha!

da penat menaip....otak pun da tak berapa betul.....terimalah jawapan saya seadanya...
ok...wana ko mesti jawab kedua2 tag ni...tak kisahla...after test ke...huhu

FINALE.....

aku da confirm kan tiket
aku balik pada

20 SEPTEMBER 2009
FIRST FLIGHT JAM 7.30







sudah...
malas mau ulas banyak2~~~~~~
sangat berada dalam ketiadaan mood.............

Thursday, August 27, 2009

Jumaat yang suram

sedang bermalas-malasan di bilik kerana jiwa sedang kacau..
masih dalam mood "tiket raya: ada atau tiada kekosongan lagi????"
kalau ikutkan hati,mau saja aku terjah itu KLIA hari ini
tapi kita harus bersabar di bulan puasa yang mulia ini....
esok aku mesti keluar, ada benda yang ingin dibeli dan aku malas nak keluar banyak kali bulan2 puasa ni...
duk rumah buat ibadah kan lagi elok...hoho~

awal2 lagi aku da set mind bahawa aku taknak pergi kelas bakery petang ni
sungguh malas ok....i tak suka laaaaa......tolong jangan paksa
baru sekali...hurhurhhur
cuaca pula agak mendung kelabu gitu....jadi marilah kita memalaskan diri sendiri....
sebenarnya, masih diselubungi kerisauan dan ke'moody'an yang melampau akibat hal tiket yang tak sudah2....






aku tak suka orang yang tak tahu 'baca keadaan'...
or dalam erti kata yang lain...orang yang can't read the mood
tambah lagi kalau enis yang memang banyak mulut...asyik nak bercakap je...
bercakap pula benda2 mengarut yang tah hape2.....
nak sound pun tak sampai hati...
da besar kan...takkan tak boleh beza orang ni sudi ke tak dengar cerita ko....
kang ada yang mati kebosanan kang cne????????

aku akan sentiasa update pasal tiket raya aku kat sini sampai aku da konfem dapat balik raya

Malaysia ini adalah sebuah begara yang kecil
so..tidak hairanlah kalo pergi mana2 pun ada sahaja orang yang kita kenal
ataupun kenal kita...biasalah kan...
bila ramai kenalan, apa2 maklumat pun cepat sampai
sekejap2 tau ini....tak lama lagi ada pula cerita pasal itu....
owh...what's a life...xoxo~ (sungguh tb2...)

dan kerana banyak kenalan jugalah saya telah mendapat tahu bahawa tiket kapal terbang dari KL-KK dah habis untuk cuti raya ni.....
dah habis dalam erti kata lain 15,16,17,18 dan juga 19 sept....memang licin dikebas
yang ada pun tinggal lah tiket business class, first class or apa2 class lagilah yang sudah semestinya tidak termampu oleh kudrat ini untuk memilikinya.....

sebenarnya kan...dari minggu lalu...dan kalau tak silap,dari 2 minggu yang lalu saya da dapat info tentang jualan tiket yang semakin merisaukan....
tapi berlagak cool kan...tenang lah konon...tak nak kecoh2....
hambek ko......tenangla sangat...sekarang ni sapa yang macam cacing kepanasan??????
ada sekali tu buka web MAS tengok tiket murah gila...tapi saja buat tak nampak..konon akan ada lagi kemudian hari....
konklusinya....silalah beringat pada peribahasa "sesal dahulu pendapatan,sesal kemudian..pandai2lah hidup"

sebentar tadi berYM dengan member...beliau pun akan balik pada 20sept flight pukul 9pagi
dan yang paling seram...hanya hari itu tiket yang ada dan flight terawal pula adalah 9pagi....
huarhuarhuarhuar.......
sabtu ni aku akan serang KLIA untuk meminta simpati agar mereka memberi tiket kasihan (ada kah???) kepada diriku ini.....

doakan aku berjaya......


aku akan terus hapdet sampai aku memang betul2 konfem dapat tiket raya.......


jadi....bertahan lah dengan entry2 keluhan dan mungkin juga sorakan kegembiraan selepas ini....


sekian~~~~~~

Wednesday, August 26, 2009

saya adalah sangat malas untuk menge'post'...



lihat itu kalian...aku dapat award lagi (berlagak ko shida...baru berapa pun award ko dapat...)
aku pelik kenapa gambar ni keluar dua sekaligus masa aku upload...then,tak dapat delete pulak...biarla...
apapun...
thanks to pemberi anugerah...syazayann (kalau nak tahu nama sebenar dan berkenalan lebih lanjut,sila ke alamat blog seperti yang terletak pada award di atas...aku malas nk edit2 link)
aku tak tau apa ciri2 yang dia lihat pada blog aku ni menyebabkan aku terpilih sebagai penerima anugerah yang ulung ni
kalau nak kata best...cam bosan adala...mengarut benyak...
sudahla tak lawa,tiada link apa2...
aku malas ok....malas sebab banyak kali tukar layout,kena suruh delete itulah...inilah....
hidup biar simple...sedapkan hati sendiri
dia suruh jawab soalan so,aku jawablah ni......

owhhh...tidaakkk...apa ko buat ngan blog ko yann...aku mau kopipes pun nda dapat..terpaksa taip balik...nasibla sikit ja...hoho

1. sapa nama kitak???(sapa nama awak???)

nama saya Ashidah Kamsin atau lebih mesra dengan panggilan shidacomel yang diiktiraf oleh AOAC...ambekkkkk....bukan calang2...ermm..kepada yang tak tahu,sila google untuk meluaskan pandangan dan menimba pengalaman

2. tadik kitak sungkey mam pa???(makan pe tadi berbuka puasa)

saya telah memakan sebijik kurma,secubit kuih donat dan segelas air kosong sementara menunggu nasik masak...selepas maghrib,saya memakan pulak nasi putih, ayam panggang Giant yang tak masak dan tak sedap beserta dengan gulai nangka....menyelerakan bukan????

3. baju raya taun tok warna pa???(apa warna baju raya awak???)

baju raya belum dibeli...sebab mood raya adalah kurang kerana kemungkinan besar akan balik pada pagi raya so,sila pakai jeans....buat revolusi sket balik kampung..hoho...
tapi kalau bajet da sampai,rasanya nak beli kaler merah menggoda or biru jiwang...ok???

buat pengetahuan umum, bahasa rojak di atas bukan bahasa jepun...itu adalah bahasa Sarawak...hanya orang2 terpilih sahaja boleh faham...








ermmmm...sejak akhir2 ni,aku selalu sangat sakit belakang bahagian pinggang dan bahu...
selalu sakit semasa duduk bersila menhadap laptop atas meja jepun berjam2 lamanya sambil menonton cerita2 jepun atau gameshow jepun (read: arashi...) dengan bertemankan buku 'perkara asas dalam bahasa jepun' disertakan dengan penguasaan tulisan jepun iaitu hiragana dan katakana diselang seli dengan bunyi mesej dan juga deringan henpon dalam lagu jepun....


ooowwwwhhh...adakah saya kini berada di Jepun?????
doakan saya semoga dapat memijak bumi Jepun satu hari nanti...tahun depan mungkin...hoho


sakit2 ni sebenarnya adalah tanda2 menopos...ehhhh...silap...tanda2 penuaan or lanjut usia...macam kan aku ni da 60 tahun....
ini semua adalah peringatan Tuhan kepada hambanya agar kita lebih menghargai apa yang kita ada sekarang ini...mensyukuri nikmat kesihatan yang diberi.....
memberi amaran bahawa kita seharusnya lebih menjaga kesihatan...jaga pemakanan dan gaya hidup yang sihat atau dalam erti kata yang lain....


SILALAH BERJOGING WAHAI ASHIDAH....
KONON NAK JOGGING AFTER SAHUR....TIDUR JA LEBIH!!!


eh...tapi aku bersenam juga dalam bilik....
emmm...yala2....aku jogging weekend ni...jangan risau!!!!

Sunday, August 16, 2009

janji yang tak pernah terlaksana

gosip hangat untuk hari ini..
akhil hayy da kawen ngan waheeda....
(terima je la la...xde yg lagi hangat...aku bg gosip artis jepun kang tak paham lak...)

hidup sebagai pelajar ni sebenarnya tidaklah susah sangat
cuma kena pandai2 bahagi masa dengan baik
insyaAllah semua akan menjadi mudah
perlu ada planning urang puti bilang....huhu

masa sekolah menengah dulu, aku suka buat jadual untuk mengurus masa sendiri
tapi bukan secara menyeluruh
cuma untuk contoh waktu ni aku akan study subjek ni, pastu subjek ni etc.
walaupun memang jarang diikuti kecuali dekat2 spm barulah aku disiplin sket....

masuk universiti, aku menjadi malas untuk membuat jadual hidup sendiri
i do plan but,its just inside my mind and i act it out
but....as usual...never works!haha....
contohnya malam ini aku plan untuk buat assignment enzyme after isyak means at 9.++
i prepared all the things needed (mcm kan nak g mengembara je), clean up all the messes for my own comfort but at last...ended up surfing this nonsense facebook..huh~

***********************************************************************

ada benda lain nak tulis sebenarnya tapi lupa
so,izinkan aku mengarut
saya sekarang adalah sangat berada dalam mood flashback
tadi ada sorang member ni ym cakap pasal satu moment masa sekolah menengah
benda ni terjadi waktu orientasi student form4 by student form5
perlu diketahui di sini bahawa orientasi itu hanyalah untuk student baru supaya diorang lebih kenal sekolah baru but, skul aku ni ada palui sket di mana student lama pun perlu di orientasi sekali.....
kami memang memberontak...awal2 lagi da tunjuk belang...senior nak tekeluar anak tekak jerit2 suh kumpul tapi kami saja la buat bodo lenggang lenggok turun tangga
pastu tak menuju ke dewan plak tu....rilek je keluar barisan melencong ke kelas kononnya nak ambik kerusi sebab tak cukup.....hambek kooo lepak lama sket....baru best...haha

pastu aku la kan kepalanya....
teruslah dilantik jadi penghuluwati ke ape nama tu...ketua untuk pompuan la kan....
sebab yang lain tau memberontak senyap2 je.....apa daaaa
ada satu scene ni...bese la....faci tutup lampu,pastu ko kena tutup mata smbil ada orang baca sajak kt depan...penuh kesedaran,konon2la macam kan yang dalam dewan tu sume anak derhaka ko nak sedarkan tentang tanggungjawab terhadap ibu bapa.....
eh...tolonglah.....boleh tak cakap elok2...bukannye kitorang ni bodo sangat tak paham benda tu kan....tak yahla sampai nak tutup mata then buat efek2 sedih...nak tipu budak2 boleh la....ni pendekatan untuk budak form4??????kem salam je la......
pastu yang paling tak tahan,ade pulak suruh kitorang tulis nama orang2 yang kitorng nak bawa g convo (nampak cam dewasa sketla kan....convo....kalo ckp penyampaian hadiah sekolah ketara sangat budak2nye...)
so...tulisla nama mak bapak and sedara mara....then,dia bagi la situasi masa2 nak g convo tu byk sgt halangan....memula takde kete,pastu kena nek bot tapi bot plak x muat so,sape yang ko nak tinggalkan.....eh...bodo ok.....dari situ diorang nak ukur kasih sayang ngan parents kita????aku tinggalkan parents sebab kalau bot overload pastu tenggelam nak salahkan sape????tak ke membunuh namanye tu?????
and at the first place...nape lak nak g convo aku kena nek bot????apekah diorang tak leh fikir yang masa kitorang convo tu zaman da memang maju gile2 dan mustahil lah universiti kat malaysia ni kena naik bot dulu baru sampai kan....gile tade hotak!

pastu ape tah cite die...bla....bla...bla....masa nak masuk dewan convo lak orang last yang ade ngan kita sakit jantung pastu mati tak sempat nak tengok kitorang convo....bapakla malang nye family...da la kena nek bot mula2 pastu sorang2 kena tinggal kat pertengahan jalan sebab ada je halangan macam kan nak g convo tu kena lalu padang pasir,nek unta segala,7 hari 7 malam baru nak sampai....then,at the same time yang last person mati lak depan pintu nak masuk dewan convo...tu sakit jantung bukan sebab ape,sebabnye da penat sangat berjalan ade je halangan...memang tak waras sape yg buat jalan cite tu...

habis je kitorang bukak mata..tetiba senior gaduh sesama diorang...lawan2 cakap...jarit2 cam kerasukan....walaweh...ko tak berbulu ke???
aku tahan lagi masa tu....kan aku ni kalau marah sangat,aku leh nangis...so,tahan nak nangis la masa tu...tak dapat nak buat apa kan...so,nangis je la...haha!
tetiba ada sorang dak laki ni lawan cakap senior tu...gaduh la...sebab kitorang tak puas ati diorang buat camtu...senior pulak ada yang sokong and ada yang tak so,kira cam ada dua haluan la....
kawan aku sorang,pompuan neh...join gak jerit2...haha!tak puas hati punya pasal....
time wakil pompuan kena bagi komen...aku bangunlah...sambil cakap,sambil nangis...jerit2 lawan cakap drg....pastu ada satu statement yang paling bodo aku pernah buat...aku cakap camni masa nangis2 tuh "kami ni perempuan!" wakakakakkakakakakka
sangat not related okkkkkkk.....after aku cakap cmtu,sempat lagi fikir lam hati "ape yang aku merepek ni?"huhu.....sangat malu okkkkkk...tapi nak tunjuk protes tu kan,aku teruskan jugaklah kata2 yang aku rasa semuanya da tak berilmiah dan sangat emo then habis cakap,aku terus keluar dewan tapi ada beberapa senior datang pujuk aku masuk balik...tau cuak sebab kalau aku blk hostel mesti warden bising sebab aku sorang je yg balik...yang lain mana..so,kalau dia cek...kantoila kan...haha

memang dewan sangat dipenuhi dengan jeritan yang berbalas2 malam tu....hantu pun takut nak campur sekali.....
after keadaan da reda sket...barulah tau yang tu sebenarnya hanyalah lakonan diorang semata2...dengan muka senyum2 kambing...sume minta maaf ngan kitorang kononnya tu saja nak uji daya ketahanan ke pebenda tah....waaaaaa....cantek punya muka....memang malu gile masa tu!rasa cam nak toreh muka pastu tukar ngan angelina jolie supaya semua orang terpesona dan melupakan kata2 memalukan yang telah aku cakap sebelum tu...
tapi sangatlah bangang okkkk....gaduh2 cam orang tak bertamadun...sebenarnya kitorang pun da agak yang benda tu hanya lakonan....takkan lah senior tetiba nak tendang kerusi dan gaduh konon tak puas hati la kan.....sedangkan sebelum tu okkkkk jeeeeee
tapi da diberi peluang untuk jerit kuang ajar...so,kami pun tidak melepaskan peluang untuk berkurang hajar dengan senior2 itu....muahahahahaahha!

tapi satu benda yang best nya....ex aku masa tu one of the facilitator so,dia pun joinlah pujuk kan....best...best...muahahahahahahaha!!!!!!sempat lagi menggatal....sume orang pujuk aku diam je...tak respon....senior laki sume kumpul kat aku say sorry tapi aku buat tak layan je (ceh...macam hot item la kan masa tu....jual mahal la skettt)...tapi once my ex ni bukak mulut je terus aku senyum...sangat gedik okkkkk.....

keesokan harinya...habis aku menjadi sindiran semua pihak berdasarkan statement tak berkaitan itu....sampai sekarang pun, kalau ada sesiapa yang ingat benda ni...memang sangat sesuatu la...hehe....sangat susah untuk dilupakan...dan pasal kejadian ini juga lah aku menjadi benci kepada semua senior yang setahun lebih tua dari aku...tak kira di mana2,mesti tak boleh masuk....dan kerana itu juga,aku berusaha untuk menjadi seorang yang cool dan mengelak untuk berkata2 semasa marah...huahuahua


oklaaa.......da penat ni...nak buat assignment pulak
alaaaaa da pukul 12 lbh...kena tidur ni....lalala~
(pigi daaaaa........apala ko ni shida....palui jak...haha)